Date esentiale din istoria romanilor




Preistoria:


Pana la jumatatea mileniului I i.Hr. Descoperirile arheologice atesta existenta unor comunitati (civilizatii) preistorice; din aceasta perioada dateaza "Ganditorul" si perechea sa feminina (Cernavoda, jud. Constanta), opera de arta reprezentativa pentru preistoria europeana; in epoca bronzului se individualizeaza triburile indoeuropene ale tracilor.

Antichitatea:

Jumatatea secolului al VII-lea i.Hr Intemeierea coloniilor grecesti pe litoralul dobrogean al Marii Negre: Histria (azi Istria, jud. Constanta), Tomis (azi Constanta), Callatis (azi Mangalia, jud. Constanta)

514 i.Hr Herodot ii mentioneaza pentru prima data pe getii dobrogeni, ramura a tracilor nordici; din acest moment, mentiunile documentare referitoare la geto-dacii din spatiul carpato-dunarean se inmultesc.

Circa 82 - 44 i.Hr In timpul lui Burebista se produce o actiune de unificare a geto-dacilor, majoritatea triburilor intrand sub ascultarea acestuia.

86-106 d.Hr. Domneste regele Decebal, care incearca sa refaca unitatea dacilor, pierduta dupa moartea lui Burebista.

101-102, 105-106 In urma a doua razboaie decisive, statul geto-dac, condus de Decebal, era transformat in provincie a Imperiul roman; latina devine limba oficiala in provincie.

271-275 Retragerea armatei si a administratiei romane din Dacia din fata deselor atacuri ale barbarilor; populatia romanizata continua sa locuiasca in spatiul fostei provincii; inceputul raspandirii crestinismului prin misionari.

Secolele IV-VI Se produc navalirile popoarelor migratoare (goti, huni, gepizi, avari, slavi), pe fondul ruralizarii tot mai accentuate a fostei provincii romane; barbarii se aseaza temporar in acest spatiu, provocand deplasari de populatii.

Secolul VII Dupa acest moment, procesul de formare a poporului si a limbii romane poate fi socotit ca incheiat; limba romana este o limba de origine romanica, neo-latina.



Evul mediu:

Secolele IX-XIII Ultimele valuri ale migratiilor (maghiarii, pecenegii, cumanii, tatarii).

Catre 1320 Se constituie statul medieval al Tarii Romanesti, la sud de Carpati, in timpul lui Basarab I (circa 1310-1352).

1359 Constituirea celui de-al doilea stat romanesc, Moldova, la rasarit de Carpati, sub conducerea lui Bogdan I (1359-1365).

1395 Tara Romaneasca incepe sa plateasca tribut turcilor, pentru o scurta perioada, in timpul domniei lui Vlad Uzurpatorul; dominatia otomana se va instaura tot mai ferm dupa 1420.

1441-1456 Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, conduce lupta antiotomana, coalizand si fortele Tarii Romanesti si ale Moldovei; el reuseste sa-i impiedice pe turci sa inainteze spre Europa Centrala.

1456 Moldova incepe sa plateasca tribut Imperiului otoman, in schimbul rascumpararii pacii.

1456-1462 In Tara Romaneasca domneste Vlad Tepes, care duce o politica de pastrare a autonomiei in fata turcilor

1457-1504 In Moldova domneste Stefan cel Mare, care incearca sa evite intrarea sub dominatie otomana a statului moldovean; el reuseste sa-i infranga pe turci la Vaslui (ianuarie 1475).

1541 Dupa desfiintarea statului maghiar (ultimul rege moare pe campul de lupta, la Mohacs, in 1526), Transilvania devine principat autonom, platind tribut turcilor, ca si celelalte doua state romanesti extracarpatice.

1600 Unirea de scurta durata a Tarii Romanesti, Moldovei si Transilvaniei sub conducerea lui Mihai Viteazul (1593-1601).

1632-1654 Domnia lui Matei Basarab in Tara Romaneasca, perioada de stabilitate, prosperitate si progres cultural; masurile sale duc la consolidarea statului muntean.

1634-1653 In Moldova domneste Vasile Lupu, care impune un regim autoritar. Moldova se bucura in aceasta perioada de prosperitate economica.

1688-1714 Domnia lui Constantin Brancoveanu (?printul aurului?) in Tara Romaneasca; acesta duce o politica de echilibru, incercand sa pastreze autonomia statului muntean intr-o perioada de mari schimbari politice internationale; progrese in domeniul economic si cultural, modernizarea aparatului de stat.

1693 si 1710-1711 Domnia lui Dimitrie Cantemir in Moldova, care se aliaza cu Imperiul Tarist (Rusia), in incercarea de a iesi de sub dominatia otomana.

1697-1698 Unirea unei parti a ortodocsilor din Transilvania cu Biserica Romei; ia nastere Biserica greco-catolica.

1711 si 1716 Se instaureaza regimul fanariot in Moldova si Tara Romaneasca, in urma caruia se modifica statutul juridic al Tarilor Romane, iar puterea domnului era limitata; fanariotii sunt greci de origine, proveniti din cartierul Fanar al Constantinopolului.

1741-1742 si 1746-1749 Constantin Mavrocordat realizeaza o serie de reforme de natura fiscala si sociala (desfiintarea dependentei taranilor), sub influenta curentului illuminist.



Perioada moderna:

1821 Miscarea condusa de Tudor Vladimirescu, care porneste din Oltenia si cuprinde aproape intregul principat; principalul sau efect a fost reinstaurarea domnilor pamanteni.

1831-1832 Se adopta Regulamentele organice, ca legi fundamentale ale Tarii Romanesti si Moldovei; prevederile acestora aduc schimbari importante in toate domeniile.

1848 Miscare revolutionara desfasurata in Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania, in contextul actiunilor revolutionare europene; cerintele au vizat inlaturarea privilegiilor feudale si recunoasterea libertatilor individuale, iar in cazul Transilvaniei au avut si o componenta de emancipare nationala.

5, 24 ianuarie1859 Adunarile elective din Moldova si Tara Romaneasca aleg ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, realizand astfel unirea celor doua principate; in timpul domniei sale apar primele partide politice in Romania, liberalii si conservatorii.

1866 Este proclamat domn Carol I de Hohenzollern, iar la 29 iunie se adopta Constitutia noului stat, numit Romania.

1 iunie 1878 Congresul de la Berlin recunostea independenta Romaniei in raport cu Imperiul otoman.

1881 Romania era proclamata regat, iar Carol I devenea primul rege al tarii.

1914 Ferdinand I devine rege al Romaniei, in urma mortii lui Carol I, unchiul sau.



Perioada comunista:

1947 Partidele din opozitie sunt desfiintate; in decembrie , se produc abdicarea silita a regelui Mihai si proclamarea Republicii Populare Romane.

Iunie 1948 Nationalizarea intreprinderilor industriale, bancilor, minelor si intreprinderilor de transport; introducerea planificarii centralizate.

1949-1962 Procesul de colectivizare, prin care proprietatea asupra pamantului trecea, de fapt, in mainile statului.

1952 Gh. Gheorghiu Dej devine presedinte al Consiliului de Ministri (prim ministru); el era, in acelasi timp, secretar al Partidului Comunist Roman.

1965 La moartea lui Gh. Gheorghiu-Dej, Comitetul Central al Partidului Comunist Roman il alege la conducere pe Nicolae Ceausescu; se adopta o noua Constitutie, iar numele tarii devine Republica Socialista Romania.

1968, august Romania refuza sa participe la interventia sovietica din Cehoslovacia.

Revolutia romana din 1989:

1989 Dupa ce in noiembrie, la al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Roman, Ceausescu era reales ca secretar general, in decembrie, revolta populatiei din Timisoara si, mai apoi, in restul tarii, il determina pe Ceausescu sa fuga. Ulterior este prins, judecat si executat.

Incepand cu anul 1990, in Romania se instaureaza din nou democratia: republica parlamentara cu un presedinte ales la patru ani, pe baza votului exprimat liber. Reforma in domeniul economic (in principal, vizand privatizarea intreprinderilor de stat) si social (accente pe protectia sociala).

1991 Romania are o noua constitutie democratica, in urma votarii acesteia de catre parlament, si votata in cadrul unui referendum national.

1992, 1996, 2000 alegeri locale si generale pentru Parlamentul si Presedintia Romaniei. In urma acestora are loc succesiunea democratica la conducerea tarii atat a partidelor social democrate, cat si a celor liberale.

2003 Amendarea constitutiei Romaniei, in conformitate cu noul statut al tarii noastre, acela de membru cu drepturi depline in NATO, cat si cu aspiratiile pe termen scurt, de membru al Uniunii Europene.

Perioada contemporana:

1916-1918 Participarea Romaniei la primul razboi mondial alaturi de fortele Antantei.

1918 , 27 martie Sfatul Tarii din Basarabia a votat unirea cu Romania;

15 noiembrie Congresul national al romanilor din Bucovina proclama unirea cu Romania; 1 decembrie , la Alba Iulia, Adunarea nationala decreta unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania.

1930 Carol II, fiul lui Ferdinand, se incoroneaza ca rege, instaurand dupa cativa ani o dictatura personala.

1941-1945 Participarea Romaniei la al doilea razboi mondial.

1944 Patrunderea trupelor sovietice in tara; la 23 august regele Mihai declara razboi Germaniei si aliatilor ei.

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Spartanii (date istorice si legenda)

Banca Europeana de Investitii (BEI / EIB) - Instituții europene

Istoria metalurgiei in Orient, Levant si in Romania

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria

Tara Romaneasca - Heraldica

Istoria si traditiile turcilor Dobrogeni

Uniunea dintre Danemarca si Norvegia

Repere istorice jud. Alba (Romania)