Municipiul Pitesti, scurta istorie

Atestat documentar la 20 mai 1388 de Mircea cel Batran, voievodul Tarii Romanesti, Pitestiul numara 181.667 locuitori, este asezat in partea central-sudica a Romaniei, pe partea dreapta a raului Arges si este unul dintre cele mai importante orase din sud-vestul Munteniei. Este amplasat la o distanta de 110 km vest de Bucuresti, capitala Romaniei, la 120 km est de Craiova si la 120 km sud de Brasov.

Municipiul Pitesti, resedinta judetului Arges este unul dintre cele mai vechi orase ale Tarii Romanesti, fiind atestat, ca asezare, pentru prima data intr-un document din 20 mai 1388, prin care domnitorul Mircea cel Batran daruia intre altele, ctitoriei sale, Manastirea Cozia si „o moara in hotarul Pitestilor”.
Existenta asezarii in epocile straveche si veche, pe actualul teritoriu, este atestata si de descoperirea unor unelte din piatra neslefuita si slefuita, a unor fragmente ceramice si monede.
Asezarea geografica favorabila schimburilor, dezvoltarea mestesugurilor si a agriculturii, atentia acordata de unii domnitori, au contribuit la transformarea Pitestilor din sat in targ si apoi in oras in epoca medievala. In aceasta perioada, orasul a fost unul dintre cele mai active centre de comert din Tara Romaneasca, aflandu-se in centrul schimburilor de produse care se faceau schimb intre zonele de campie – deal – munte. Intense si de mare importanta au fost schimburile comerciale cu Brasovul si Sibiul, renumite centre de comert si mestesuguri ale vremii.
Dezvoltarea ascendenta a orasului se continua in perioadele interbelica si postbelica, Pitestiul mentinandu-si statutul de centru de interes intre localitatile urbane din tara.
Dupa anii 1970, cand orasul a fost ridicat la rang de municipiu, atat activitatea economica cat si cea social – culturala, capata o noua dimensiune, Pitestiul situandu-se intre cele mai moderne si dinamice resedinte de judet din tara.

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Spartanii (date istorice si legenda)

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Balcic - Pictorii si istoria

Uniunea dintre Danemarca si Norvegia

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria

Tara Romaneasca - Heraldica

Banca Europeana de Investitii (BEI / EIB) - Instituții europene

Istoria si traditiile turcilor Dobrogeni