Treceți la conținutul principal

Finantarea televiziunilor publice din Uniunea Europeana

Studiile de caz ale altor televiziuni publice din Europa (Public Service Media - PSM) arată că acestea se confruntă cu acelaşi gen de probleme şi sunt atacate pe aceleaşi subiecte: finanţarea publică (din sursă bugetară şi/sau din taxa radio - TV), dependenţa de factorul politic şi procesul greoi de modernizare. De asemenea, recesiunea economică a generat dificultăţi financiare pentru toate serviciile publice de televiziune europene.
Această concluzie a reieşit la întâlnirea responsabililor de comunicare corporate a serviciilor de radio - TV europene, care a avut loc la sediul European Broadcasting Union (EBU) din Geneva, la sfârşitul lunii noiembrie 2011.
 • ERT, televiziunea publică din Grecia, s-a confruntat, în 2011, cu o criză majoră, în contextul  crizei generale,  în urma căreia veniturile angajaţilor televiziunii publice au scăzut cu circa 60%. ERT este finanţată în proporţie de 82,2% din fonduri publice (direct de la guvern) şi deţinea o cotă totală de piaţă de 15% în 2010 (în scădere cu 1,6% faţă de 2009), conform datelor din 2010 deţinute de EBU (European Broadcasting Union). (Sursa: vezi Newsletter TVR, nr. 14/9 decembrie 2011)
 • RAI, televiziunea publică italiană, are ca puncte slabe percepţia pe care italienii o au despre serviciul public, pe de o parte, şi lipsa de informare a acestora cu privire la platformele şi produsele RAI, pe de alta. Soluţia RAI de contracarare a acestor puncte slabe a fost creşterea importanţei acordate comunicării corporate, respectiv a investiţiilor în această direcţie. RAI, a cărei principală sursă de finanţare este taxa TV (55,4%), a avut în 2010 o cotă de piaţă de 41,3%, în creştere cu aproape un procent faţă de 2009. (Sursa: vezi Newsletter TVR, nr. 14/9 decembrie 2011)
 • RTVSLO, serviciul public de radio-televiziune din Slovenia, se confruntă cu dificultăţi financiare, dar şi cu probleme de natură legislativă - toate având ca sursă factorul politic. Legea care reglementează activitatea televiziunii şi a radioului publice a suferit două modificări în mai puţin de cinci ani, ambele produse în urma schimbării guvernului. Deşi conducerea RTVSLO nu mai este numită politic în mod direct, - este vorba despre un Consiliu de Programe independent, format din reprezentanţi ai societăţii civile, ai mediului academic şi ştiinţific - intruziunea politică nu a dispărut. În privinţa situaţiei financiare, în ianuarie 2011, Guvernul sloven nu a alocat RTVSLO suma de 5 milioane euro. În plus,  o schimbare a regimului de difuzare a publicităţii pe posturile publice a redus numărul de minute de publicitate în prime-time. Efectul va fi, după calculele RTVSLO, un minus de 3 milioane de euro în 2012. Pentru a acoperi acest deficit, RTVSLO a fost nevoită să solicite Guvernului creşterea taxei, ceea ce s-a şi întâmplat. Valoarea acesteia este de 12 euro pe lună (de 12 ori mai mare decât în România). RTVSLO a fost nevoită să recurgă şi la disponibilizări - de la 2.300 de angajaţi a ajuns la 1.900 în prezent. RTVSLO, finanţată preponderent (65,9%) din taxa percepută de la populaţie, deţinea o cotă de piaţă de 30,2% în 2010, în creştere cu mai mult de 1% faţă de 2009. (Sursa: vezi Newsletter TVR, nr. 14/9 decembrie 2011)
 • RTÉ, televiziunea publică din Irlanda  a contracarat efectele crizei financiare prin reduceri salariale, externalizarea unor servicii şi gestionarea mai eficientă a resurselor umane. Televiziunea publică din Irlanda avea în 2011 un buget anual de 400 de milioane de euro, dar salariile reprezintau 60% din cheltuieli. În contextul crizei economice, conducerea televiziunii irlandeze a adoptat ca soluţii reducerea tuturor salariilor cu 10%, reducerea numărului de producţii şi revizuirea contractelor de colaborare. De asemenea, nu s-au acordat măriri de salariu în ultimii trei ani, nu s-au făcut angajări şi s-a renunţat la  aproximativ 150 de posturi, aproximativ 10% din numărul total de angajaţi. Alte măsuri au fost externalizarea anumitor servicii şi îngheţarea investiţiilor în tehnologie. (Sursa: vezi Newsletter TVR, nr. 17/27 ianuarie 2012)
 • BBC, grupul media britanic British Broadcasting Corp., a anunţat, în octombrie 2011, că intenţionează să renunţe la 2.000 de locuri de muncă şi să mute birourile şi studiourile de producţie în afara Londrei, în încercarea de a reduce costurile.Obiectivul ar fi reducerea anuală a costurilor grupului cu circa 670 milioane de lire sterline (1,04 miliarde dolari) până în anul fiscal 2016-2017. BBC vrea să scadă cu peste o treime costurile alocate pentru reţeaua Asian Network Radio din Marea Britanie. Din 2008 până în prezent, BBC a redus costurile cu peste 1 miliard de lire sterline. (Sursa: bloomberg.com)
In funcţie de mărimea postului, s-au inclus în grupa A (canale TV principale) TVR 1, ARD 1[1], France 2[2], BBC 1[3], TVE La Primera[4], RAI Uno[5], TVP 1[6], CT 1[7], ORF 1[8], RTS 1[9] şi SLO 1[10], iar în grupa B  (canale TV mai mici) TVR 2, France 3[11], BBC 2[12], TVE La 2[13], RAI 2[14], RAI 3[15], TVP 2[16], M 2[17], CT 2[18], SLO 2[19], ZDF[20] şi RTS 2[21]. 

 • primul loc în structura de programe a ţărilor din grupa A revine filmului, cu ponderi medii de 22 - 25% şi un maxim de 67% la ORF 1;
 • pe locurile secunde aceste posturi TV plasează de regulă emisiuni de divertisment; excepţie fac Marea Britanie şi Germania, cu o pondere mai mare pentru emisiunile informative;
 • publicitatea înregistrează cea mai mare pondere la postul principal spaniol, TVE La Primera – 14,8%, urmat de cel din Franţa şi Italia cu circa 5-6%; cele mai mici ponderi se înregistrează în Germania şi Austria, circa 2%.
 • canalele din grupa B s-au axat în principal pe film, divertisment, sport şi abia în plan secund pe emisiuni informative; şi asta în special în Germania şi Austria;
 • publicitatea ocupă, de regulă, 2-3% din totalul programului difuzat pe aceste canale, cu excepţia France 3, care are 10%.

În ceea ce priveşte televiziunile din Europa de Est, se constată:
a)                  Grupa A (canale TV principale)
 • genul „ficţiune” rămâne piesa centrală în structura de programe;
 • procentul emisiunilor de ştiri plasează această grupă doar pe locul al treilea, fiind devansate constant de programele informative;
b)                 Grupa B (canale TV mai mici)
 • filmul, emisiunile informative şi sportul sunt favorizate în structura grilei acestor canale TV;
 • publicitatea atinge un maxim de 13% la canalul secund polonez, 6,5% în Ungaria şi între 0,4 - 3% în celelalte ţări est-europene.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria Balcicului

1913 - 1940 *oct. 1912 - mai 1913: - Primul razboi balcanic (Bulgaria, Serbia, Grecia si Muntenegru impotriva Turciei). Romania cere rectificarea granitei cu Bulgaria; primeste Silistra.

iun. - aug. 1913 : - Al doilea război balcanic (Grecia, Serbia, Muntenegru, Romania si Turcia impotriva Bulgariei). Prin Tratatul de pace de la Bucuresti, Cadrilaterul intra in componenta Romaniei, care devine una dintre puterile Europei de Sud-Est. Iser, Theodorescu Sion, Bunescu sint mobilizati in timpul verii pentru campania din Balcani. Ressu se inscrie voluntar.
- Alexandru Satmari descopera Balcicul.

- Petrascu picteaza la Turtucaia.

- Steriadi expune la „Tinerimea Artistica" Geamie din Cernavoda; participa la Expozitia de arta de la Munchen cu Hamali in portul Braila si Vedere din portul Braila, lucrari pentru care obtine medalia de aur clasa a II-a.1914 - Izbucneste primul razboi mondial. Consiliul de Coroana hotaraste neutralitatea Romaniei; se instituie masu…

Istoria si traditiile tatarilor dobrogeni

Prima mărturie documentară în legătură cu stabilirea tătarilor în Dobrogea se referă la o împroprietărire din perioada lui Gingis Han (începutul sec. al XIII-lea). În cursul secolului al XIV-lea, au venit triburi de tătari alături de turci din Anatolia (Asia Mică), având loc şi trecerea la islamul sunnit. Apoi, în perioada hanului Timur Lenk, o sută de mii de tătări s-au stabilit în Dobrogea şi în regiunile Edirne şi Filipopoli. În 1525 alte grupuri de turci oguzi şi de tătari au ajuns la Babadag. Cronicile otomane au înregistrat patru grupuri de tătari pe teritoriul Rumeliei (zona Balcanilor de răsărit), de care aparţinea Dobrogea: tătarii Aktav, tătarii Târhala, tătarii din Ianbolu şi tătarii Bozapa sau Bozata. Aceste grupuri au fost incluse în aceleaşi condici cu nomazii oguzi, bucurându-se de aceleaşi privilegii şi având aceleaşi obligaţii faţă de statul otoman. Limba tătară face parte din ramura turcică a limbilor altaice. Instaurarea administraţiei otomane în Dobrogea a avut un …

Uniunea Europeana - notiuni esentiale si legislatia privind activitatile comerciale prin internet

Sursa: OECD, UNCTAD, UNECE
De subliniat este faptul ca cyber-spatiul nu este un teritoriu fara legi. Toate tarile participante la OECD cred ca principiile care guverneaza comertul clasic conventional si comertul electronic sa fie nediscriminatorii, adica regulile care guverneaza lumea off-line sa fie aplicabile online, prin asigurarea unui nivel comun intre cele doua modalitati de a face comert.
In acest sens, temele specifice comertului electronic si ale noilor tehnologii asupra carora OECD se impica ca institutie mondiala:
-- generarea unui climat de incredere in societatea informationala si in comertul electronic, bazat pe  securitate;
-- asigurarea unui mediu legislativ stabil, propice pentru dezvoltarea societatii informationale si a economiei digitale;
-- promovarea intensa a infrastructurii informatiei si a accesului la infrastructura prin crearea unor piete de desfacere competitive;
-- asigurarea unor analize calitative si cantitative, a unui ghid flexibil si pragmatic in scopul max…

Cei 32 de europarlamentari români în mandat în 2018

Victor BOŞTINARUGrupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul EuropeanRomâniaPartidul Social Democrat
Daniel BUDAGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal
Cristian-Silviu BUŞOIGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal

Lista finala a europarlamentarilor alesi in Romania in alegerile din mai 2014

mai 2014


Stema Romaniei (si a Principatelor Unite) - perioada antebelica si interbelica

[caption id="attachment_439" align="alignnone" width="567"] Stema Regatului Romaniei, cu insemnele celor cinci provincii istorice (de la ora 12 in sensul ceasornicului: Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia si Banat contopite, Muntenia)[/caption]

Dupa alegerea ca domnitor a principelui Carol de Hohenzollern - Siegmariengen, Adunarea Electiva (transformata în Camera Deputatilor) a dezbatut si a aprobat, la 30 martie 1867, noua stema de stat pe baza proiectului lui Ion Ghica. Stema este formata dintr-un scut scartelat, având în cartierele 1 si 4, pe albastru-azur si pe aur, o acvila cruciata si conturnata si în cartierele 2 si 3, pe fond albastru si rosu, capul de bour cu steaua între coarne; atât acvila cât si bourul erau în culori naturale. Peste cele patru cartiere era stema familiei de Hohenzollern (scut scartelat alb si negru). Scutul, timbrat cu o coroana regala era sustinut de o femeie daca tinând în mâna dreapta o "sica" si de un leopard…

Orasul Braila - istoria in date esentiale

Tabel cronologic publicat de CJ Braila

La Brailita (Vadul Catagatei) cele mai vechi dovezi de locuire ale omului neolitic (Boian-Giulesti) (cca.4000 i.d.H.) in aria viitorului oras.


Epoca de tranzitie (eneoliticul, 2000 - 1800 i.d.H.) si epoca bronzului sunt bine reprezentate in cuprinsul municipiului.
Pe terasa inalta a Dunarii, in aceeasi zona, este atestata pentru sec.IV - III i.d.H., o puternica asezare getica ce intretinea legaturi cu grecii - de la Pontul Euxin, in general cu Elada.
In cuprinsul orasului de astazi numeroase descoperiri atesta prezenta purtatorilor civilizatiei Sintana de Mures (sec.III - IV d.H.)
Cea mai veche populatie romaneasca locuieste in zona viitoarei asezari medievale din secolele X - XI.
Privilegiul comercial pentru brasoveni dat de Vladislav Vlaicu, la 20 ianuarie 1368, atesta Braila ca asezare importanta a Tarii Romanesti, mai ales sub aspect comercial.
1426 -La Braila sunt concentrate osti crestine (polone) in vederea unui razboi antiotoman.
1445 -Expeditia …

Organisme UE: Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA)

Misiunea sa este de a pune în aplicare o serie de componente a peste 15 programe şi acţiuni finanţate de Comunitatea Europeană în domeniile educaţiei şi formării, al cetăţeniei active, al tineretului şi al culturii.
Reunirea acestor programe într-o structură unică permite o mai bună coordonare a gestionării acestora şi oferă beneficiarilor lor un serviciu complet.
Deşi agenţia are propria personalitate juridică, ea se află sub autoritatea a trei Direcţii Generale ale Comisiei Europene: Educaţie şi Cultură (EAC) , Comunicare (COMM) şi Oficiul de Cooperare EuropeAid, care rămân responsabile de programarea, evaluarea şi elaborarea politicilor.

Rue Colonel Bourg/Kolonel Bourgstraat 135-139
B-1140 Bruxelles/Brussel
Belgique/België

Tel: +32 2 299 11 11


Programmes managed by the AgencySupporting projects and activities in the fields of education, training, youth and sport. Erasmus+
Supporting and improving culture and aud…

Postări populare de pe acest blog

Cei 32 de europarlamentari români în mandat în 2018

Victor BOŞTINARUGrupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul EuropeanRomâniaPartidul Social Democrat
Daniel BUDAGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal
Cristian-Silviu BUŞOIGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria Balcicului

1913 - 1940 *oct. 1912 - mai 1913: - Primul razboi balcanic (Bulgaria, Serbia, Grecia si Muntenegru impotriva Turciei). Romania cere rectificarea granitei cu Bulgaria; primeste Silistra.

iun. - aug. 1913 : - Al doilea război balcanic (Grecia, Serbia, Muntenegru, Romania si Turcia impotriva Bulgariei). Prin Tratatul de pace de la Bucuresti, Cadrilaterul intra in componenta Romaniei, care devine una dintre puterile Europei de Sud-Est. Iser, Theodorescu Sion, Bunescu sint mobilizati in timpul verii pentru campania din Balcani. Ressu se inscrie voluntar.
- Alexandru Satmari descopera Balcicul.

- Petrascu picteaza la Turtucaia.

- Steriadi expune la „Tinerimea Artistica" Geamie din Cernavoda; participa la Expozitia de arta de la Munchen cu Hamali in portul Braila si Vedere din portul Braila, lucrari pentru care obtine medalia de aur clasa a II-a.1914 - Izbucneste primul razboi mondial. Consiliul de Coroana hotaraste neutralitatea Romaniei; se instituie masu…

Tara Romaneasca - Heraldica

Stema de stat a Tarii Românesti este cunoscuta pentru prima data la sfârsitul secolului al XIV-lea pe un document emis la 20 ianuarie 1368 de domnitorul Vladislav I(Vlaicu Voda) si consista dintr-o pasare heraldica (vultur) cu capul conturnat, având la dreapta o cruce si la stânga o stea si o luna, crai-nou, totul înscris într-un scut de tip francez vechi; piesa sigilara fiind destul de deteriorata, amanuntele heraldice se pot determina abia pe o pecete absolut asemanatoare din 1390. Fara nici o îndoiala aceasta stema este mai veche decât prima ei atestare, datând cel putin din vremea domniei lui Basarab I, primul domnitor al Tarii Românesti. Este logic sa se presupuna ca acel anonim "Rex Valachorum" de la sfârsitul secolului al XIII-lea, al carui ste…