Bulgaria - masuri anti-criza

Ministrul bulgar al finantelor, Simeon Diankov, a acordat un ultimatum colegilor sai sa aplice reforme de mare amploare ca sa primeasca bani din bugetul de stat, scrie luni cotidianul sofiot Dnevnik. In proiectul de revizuire a legii bugetului sunt prevazute fonduri suplimentare pentru ministerele muncii, sanatatii, apararii si agriculturii. Aceste institutii isi vor primi insa banii doar daca intreprind o serie de reforme si ofera garantii ca problemele cu care se confrunta in prezent nu vor aparea si la anul.

Proiectul de revizuire a legii bugetului prevede ca veniturile bugetare vor fi cu un miliard de euro mai mici fata de cele prevazute in aceasta lege, adoptata in toamna anului precedent, ceea ce va duce la cresterea deficitului bugetar la peste 1,6 miliarde de euro, adica la 4,8 la suta din Produsul Intern Brut.

In acelasi timp, proiectul prevede 110 milioane de euro mai mult pentru Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, 71 de milioane de euro pentru ministerul social, 58 milioane de euro pentru cel al agriculturii si inca 150 de milioane de euro pentru cel al apararii, suma totala ridicandu-se la 1,2 la suta din PIB.

Ca sa-si primeasca banii, Ministerul Muncii si Politicii Sociale trebuie sa finalizeze pana in septembrie un proiect de reforma in sistemul de pensii, a subliniat Diankov. Conditia pusa de Diankov Ministerului Sanatatii este finalizarea reformei in sistemul sanitar, iar ministrul Agriculturii, Miroslav Naidenov, trebuie sa vina cu un proiect de inlocuire a cultivarii de tutun cu o alta activitate pentru care sa nu mai fie nevoie de subventiile acordate cultivatorilor de tutun.

Comentarii

EurActiv

European Union : a NewsXS service feed