Inovație. Un beton care absorbe emisiile de carbon, în loc să polueze
Poluarea provocată de construcții contribuie extrem de mult la degradarea mediului. Astfel, construcțiile contribuie direct (prin materialele nocive) și indirect (prin necesarul de energie) la emisia de carbon și noxe. O invenție remarcabilă vine să rezolve o parte din această problemă.
Un beton cu carbon negativ făcut din apă de mare şi bacterii a depăşit cimentul în testele de rezistenţă
Într-un laborator de materiale din Danemarca, inginerii au creat un beton care nu emite CO2, ci îl absoarbe. Fabricat din bacterii marine, scoici zdrobite şi apă de mare, acest beton viu se întăreşte prin mineralizare biologică în loc de încălzire chimică, făcându-l cu adevărat carbon negativ.
Procesul începe prin amestecarea nisipului, pulberei de calciu din scoici şi a unei tulpini de bacterii calcifiante. Odată ce amestecul este turnat, bacteriile se activează în condiții bogate în apă de mare, secretând enzime care declanșează formarea carbonatului de calciu. Această cimentare naturală se întărește în timp fără a emite gaze cu efect de seră.
Spre deosebire de cimentul Portland ⁇ care eliberează peste 1,5 miliarde de tone de CO2 anual ⁇ această formulă blochează de fapt carbonul în structura sa. În testele de rezistenţă, acesta a depăşit capacitatea de suport a betonului convenţional după 21 de zile, având o rezistenţă mai bună la fisuri şi rezistenţă la apă.
Materia primă este abundentă şi regenerabilă. Sistemul funcționează cel mai bine în regiunile de coastă, unde apa de mare și calciul marin sunt ușor de obținut. Este deja testat în ziduri marine, trotuare şi clădiri mici.
Având în vedere că industria construcţiilor este responsabilă pentru aproape 8% din emisiile globale, acesta ar putea fi cel mai sustenabil material de construcţii realizat vreodată.
https://www.facebook.com/share/p/1PESAxHec9/
Comentarii
Trimiteți un comentariu