Danemarca - istoria

video - film documentar de 71 de minute, produs în 2021. Istoria Danemarcei. 
filmul este în limba engleză. Vezi mai jos în limba română datele esențiale ale istoriei Danemarcei.


Istorie


Cuvântul „Danemarca” apare încă din era Vikingilor, gravat pe celebra „Jelling Stone” din anii 900, dar există o diferenţă majoră între ce cuprindea „Danemarca” atunci şi ce înseamnă astăzi.
În unele ere, de exemplu în secolele al XIII-lea şi al XVII-lea, Danemarca era o superputere a cărei influenţă era la fel de masivă ca a celor mai mari ţări europene.

Danemarca modernă

Vorbind direct, se poate spune că configurarea actuală a Danemarcei este rezultatul a 400 de ani de renunţări forţate la teritoriu, capitulări şi lupte pierdute.
Evenimente cruciale au avut loc la jumătatea anilor 1800. În 1848, absolutismul a fost abolit, lucru din care a rezultat o constituţie şi un parlament, dar în 1864 Danemarca a suferit o înfrângere dezastruoasă în faţa Prusiei în al doilea război Schleswig şi a trebuit să cedeze 40% din teritoriu. Populaţia daneză a scăzut de la 2,6 milioane la 1,6 milioane.

Societate omogenă

Ca o consecinţă a înfrângerii, Danemarca a devenit o societate aproape complet omogenă din punct de vedere etnic, în care locuitorii – cu excepţia celor din Islanda (total independentă în 1944), Insulele Faroe şi Groenlanda – împărţeau aceeaşi limbă şi cultură.

Astfel,  limitele naţionale ale Danemarcei moderne au fost mai mult sau mai puţin stabilite până la 1864, şi graniţa între sudul insulei Jylland şi Germania a devenit fixă în 1920.

După 1945

Politica neutră a Danemarcei a asigurat ţării o trecere uşoară prin Primul Război Mondial, dar nu şi prin Al Doilea Război Mondial, când Danemarca a fost ocupată de forţele germane în 1940-1945.
În 1949, Danemarca a fost unul dintre membri fondatori ai NATO. În 1972, Danemarca a votat pentru a se alătura Comunităţilor Europene (devenită în 1993 Uniunea Europeană, UE).
Astăzi Danemarca – având în vedere faptul că este o ţară relativ mică – este un actor activ pe scena politică internaţională.

(Traducere după Knud J.V. Jespersen, Gyldendal Leksikon. Via Ambasada Danemarcei la Bucuresti)

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

EN: History & Prehistroy of Navarra (Pamplona)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Spartanii (date istorice si legenda)

Parlamentul European - rolul si functiile eurodeputatilor

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Tratatul de la Lisabona (actualizat + prezentare generala)

Balcic - Pictorii si istoria

Mediatorul European (Institutie UE)

Romani implicati in cel mai mare scandal de prostitutie din istoria Angliei