Danemarca - istoria

Istorie

Cuvântul „Danemarca” apare încă din era Vikingilor, gravat pe celebra „Jelling Stone” din anii 900, dar există o diferenţă majoră între ce cuprindea „Danemarca” atunci şi ce înseamnă astăzi.
În unele ere, de exemplu în secolele al XIII-lea şi al XVII-lea, Danemarca era o superputere a cărei influenţă era la fel de masivă ca a celor mai mari ţări europene.

Danemarca modernă

Vorbind direct, se poate spune că configurarea actuală a Danemarcei este rezultatul a 400 de ani de renunţări forţate la teritoriu, capitulări şi lupte pierdute.
Evenimente cruciale au avut loc la jumătatea anilor 1800. În 1848, absolutismul a fost abolit, lucru din care a rezultat o constituţie şi un parlament, dar în 1864 Danemarca a suferit o înfrângere dezastruoasă în faţa Prusiei în al doilea război Schleswig şi a trebuit să cedeze 40% din teritoriu. Populaţia daneză a scăzut de la 2,6 milioane la 1,6 milioane.

Societate omogenă

Ca o consecinţă a înfrângerii, Danemarca a devenit o societate aproape complet omogenă din punct de vedere etnic, în care locuitorii – cu excepţia celor din Islanda (total independentă în 1944), Insulele Faroe şi Groenlanda – împărţeau aceeaşi limbă şi cultură.

Astfel,  limitele naţionale ale Danemarcei moderne au fost mai mult sau mai puţin stabilite până la 1864, şi graniţa între sudul insulei Jylland şi Germania a devenit fixă în 1920.

După 1945

Politica neutră a Danemarcei a asigurat ţării o trecere uşoară prin Primul Război Mondial, dar nu şi prin Al Doilea Război Mondial, când Danemarca a fost ocupată de forţele germane în 1940-1945.
În 1949, Danemarca a fost unul dintre membri fondatori ai NATO. În 1972, Danemarca a votat pentru a se alătura Comunităţilor Europene (devenită în 1993 Uniunea Europeană, UE).
Astăzi Danemarca – având în vedere faptul că este o ţară relativ mică – este un actor activ pe scena politică internaţională.

(Traducere după Knud J.V. Jespersen, Gyldendal Leksikon. Via Ambasada Danemarcei la Bucuresti)

Comentarii

EurActiv

European Union : a NewsXS service feed