Finlanda - istoria legaturilor diplomatice intre Finlanda si Romania

Finlanda şi-a declarat independenţa pe 6 decembrie 1917. Una din priorităţile noului stat a fost de a căuta recunoaştere internaţională. Primele ţări care au recunoscut Finlanda au fost Rusia (31 decembrie 1917), Suedia şi Franţa (4 ianuarie 1918). Pe 11 ianuarie 1918, P.E. Svinjufvud, şeful guvernului finlandez, a trimis o scrisoare consulului României la Helsinki prin care roagă guvernul României să recunoască suveranitatea Finlandei.

Prima încercare a Finlandei a fost fără succes. Finlanda nu a primit nici un răspuns de la Bucureşti. Inţelegerile finale ale Primului Război Mondial au ţinut închise afacerile României cu Finlanda. In ciuda nerecunoaşterii de către România, Finlanda a decis să deschidă o ambasadă la Bucureşti în toamna anului 1919. Pe 6 aprilie 1920, guvernul finlandez l-a numit pe dl. Väinö Tanner ca prim reprezentant diplomatic al Finlandei în România. La început, dl. Tanner a condus postul ca „en mission speciale”. Ca o coincidenţă, două zile după numirea sa, România a recunoscut Finlanda.
Embassy of Finland, BucharestThe Embassy of Finland, Strada Atena 2 bis.

Primul Ambasador al României la Helsinki a fost Démetrè Plesnilă. Pe 7 aprilie 1921 el şi-a prezentat scrisorile de acreditare Preşedintelui Finlandei, K.J. Ståhlberg.

Oricum, în 1922 Parlamentul Finlandez a închis ambasada Finlandei de la Bucureşti pentru a echilibra bugetul. Ambasada a fost redeschisă în 1939 ca un consulat general la Praga şi ambasada de la Bucureşti a fost mutată la Posada, localitate aflată la 120 km de capitală, în toamna anului 1944 ca urmare a bombardamentelor puternice. La începutul primăverii anului 1945, ambasada Finlandei din România a fost închisă, ca urmare a solicitării Comisiei Străine de Control. Ambasada a fost redeschisă abia în aprilie 1949.

De atunci, Ambasada din Bucureşti nu a mai avut întreruperi ale activităţilor sale. In 2005, Finlanda şi România au sărbătorit 85 de ani de relaţii diplomatice.

(material preluat de pe siteul Ambasadei Finlandei in Bucuresti)

Comentarii

EurActiv

European Union : a NewsXS service feed