Romania - date generale

Coordonate geografice: 46 00 N, 25 00 E

Suprafata:
total: 237.500 km patrati
uscat: 230.340 km patrati
apa: 7.160 km patrati

Granite terestre:
total: 2.508 km
tari vecine: Bulgaria 608 km, Ungaria 443 km, Republica Moldova 450 km, Serbia si Muntenegru 476 km (in intregime cu Serbia), Ucraina (nord) 362 km, Ucraina (est) 169 km

Granita maritima: 225 km

Romania este situata in Europa Centra, in partea nordica a Peninsulei Balcanice si are teritoriul delimitat de Muntii Carpati, fluviul Dunarea si Marea Neagra. Romania se intinde intre 43 37 07 si 48 15 06 Latitude Nordica si 20 15 44 si 29 41 24 Longitude Estica.

Paralela 45 (jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord) traverseaza Romania la 70 de kilometri nord de capitala tarii si meridianul 25 longitudine estica (jumatatea distantei dintre coasta oceanului Atlantic si Muntii Urali) trece la 90 de kilometri vest de Bucuresti.

Extinzandu-se pana la jumatatea Peninsulei Balcanice si acoperind o mare suprafata eliptica de 237.499 de kilometri patrati (91.699 mile patrate), Romania ocupa cea mai mare parte a bazinului inferior al fluviului Dunarea si regiunile deluroase de est ale bazinului mijlociu al Dunarii. Se intinde de ambele parti ale lantului muntos cunoscut sub numele de Carpati, care formeaza o bariera naturala intre cele doua bazine ale Dunarii.
Asezarea Romaniei ii ofera o clima continentala, in particular in partile de est si sud ale muntilot Carpati si in mai mica parte in Transilavania, unde clima este mai mult moderata. O iarna lunga si severa (Decembrie-Martie), o vara fierbinte (Mai-August), si o toamna prelungita (Septembrie-Noiembrie) sunt principalele anotimpuri, cu o tranzitie rapida de la primavara la vara. In Bucuresti, temperatura zilnica minima in Ianuarie este in medie -7°C (20°F), si temperatura maxima in Iulie este in medie 29°C (85°F).
Cu o suprafata de 237.499 kilometri patrati, Romania este a 12-a tara ca marime din Europa. Situata in partea de nord-est a Peninsulei Balcanice, tara este la jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, si la egala distanta intre partea cea mai de vest a Europei –- Coasta Atlanticului—si cea mai estica parte a Muntilor Urali. Din cei 3,195 kilometri de frontiera, Romania imparte 1,332 kilometri cu Ucraina si Republica Moldova la est si nord, cu Bulgaria in partea de sud, cu Serbia si Muntenegru in partea de sud-vest, si cu Ungaria la vest. In partea de sud-est, pe 245 de kilometric, tarmul Marii Negre ofera o importanta legatura cu marea Mediterana si Oceanul Atlantic.

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Banca Centrala Europeana (ECB)

EN: History & Prehistroy of Navarra (Pamplona)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Tara Romaneasca - Heraldica

Spartanii (date istorice si legenda)

Parlamentul European - rolul si functiile eurodeputatilor

Tratatul de la Lisabona (actualizat + prezentare generala)

Balcic - Pictorii si istoria