Treceți la conținutul principal

Dosar: Criminalitatea infantila in Europa

“Tineri duri si în dificultate” se intituleaza ancheta declansata de Rana Dogar în revista “Newseek” despre violenta în rîndul minorilor din Europa, ce debuteaza cu punctul de vedere potrivit caruia violenta în rîndul minorilor nu este o inventie americana, multi copii din Europa sînt implicati în fenomenul delincventei. Sa vedem primele reactii europene vizavi de cele petrecute în 24 martie 1998 într-o scoala din statul Arkansas. Autorii, doi minori, de 13 si 11 ani, au ucis deliberat, folosind arme de foc, patru scolarite si o profesoara, ranid alte zece, din totalul celor aflate în curtea unei scoli din Jonsboro.

Ron Taylor, directorul scolii din Dunblane, Scotia, unde 16 copii si profesoara lor au fost ucisi în urma cu doi ani, si-a exprimat tristetea si consternarea. In acelasi timp germanii si francezii au fost socati de stirea potrivit careia presupusii criminali au deprins mînuirea armelor de foc de la tatal lor, la vîrsta de 7 ani.

Dar, în general, reactia europenilor a fost de groaza vizavi de ceea ce ei numesc unul dintre cosmarurile tipic americane Ð cel al violentei criminale. Dar, violenta în rîndul minorilor nu mai este în prezent doar tipic americana. In timp ce infractionalitatea comisa de minori, inclusiv cea marunta, cum ar fi furtul din magazine, vandalismul, a ramas în parametri constanti, violentele comise de minori sînt în crestere.

In Franta, minorii comit acum aproape jumatate din totalul tîlhariilor.

In Anglia, anchetele si dezbaterile publice careau urmat, în 1993, uciderii lui Jamie Bulger, un baietel de 2 ani rapit dintr-un Supermarket, în timp ce se afla la cumparaturi cu mama sa, de doi copii de 10 ani, n-au împiedicat varsarile de sînge ulterioare. In decembrie trecut, membrii unei bande minori din nordul Londrei au ajuns la închisoare pentru participarea lor la o oribila orgie, incluzînd o sugrumare, înjunghierea mortala a unui profesor si rapirea de catre banda a unui turist austriac.

In Germania unde violenta grupurilor neonaziste de skinheads a mai scazut fata de începutul anilor ‘90, 80% din populatie mai crede înca faptul ca tinerii sînt mai violenti ca niciodata.

Fenomenul european înca nu a atins cotele americane, unde arestarile în rîndul minorilor au ajuns la cifra anuala de doua milioane. In majoritatea tarilor europene, aceeasi cifra a arestarilor se mentine la zeci de mii. Dar, dincolo de realitatea statisticilor, schimbarea genului de infractiuni comise de minori este cea aflata la originea nelinistii analistilor europeni.

Un raport întocmit de dr Christian Pfeiffer, de la Institutul de Cercetari Criminologice din Saxonia de Jos, scoate la iveala faptul ca infractiunile cu violenta comise de minori au crescut cu minimum 50% de la mijlocul anilor ‘80 pîna la mijlocul anilor ‘90, în Anlia si ´ara Galilor, Suedia, Germania, Olanda, Austria, Danemarca, Elvetia, Franta, Italia si Polonia. Majoritatea acestor tari au aplicat clementa pedepselor traditionale aplicate tinerilor infractori. Unii oficiali germani doresc o scadere a limitei de vîrsta pentru raspunderea penala a minorilor fata de infractiunile grave comise, de la 14 la 12 ani.

Franta a instituit restrictii de circulatie în anumite zone.

In Spania cresterea infractionalatii a fost legata de comertul înfloritor cu droguri. Aproape 90% din tinerii acuzati de delicte ca furturi sau jafuri bancare sînt consumatori de droguri. In Italia, tinerii imigranti din fosta Iugoslavie care nu-si gasesc de munca se constituie cel mai rapid în grupuri criminale. Shay Bilchek, seful Oficiului de Justitie si Delincventa Juvenila din cadrul Departamentului american al Justitiei, rezuma astfel problema: “Copiii sînt partea cea mai maleabila a societatii. In raport cu adultii, reactioneaza mai rau în circumstante vitrege”.

Poate asta sa explice epidemia de violenta scolara care a atins Franta. In ianuarie trecut, un tînar de 20 de ani a fost înjunghiat mortal în timp ce-si lua fratele de la liceul Touman-en-Brie, în apropiere de Paris. Minorul de 15 ani care a fost acuzat, ulterior s-a predat singur si asteapta sa fie judecat. La cîteva zile, un grup de patru tineri (între care doi minori) a fost implicat într-un schimb de focuri declansate într-un liceu din Tours. Nimeni nu a fost ranit dar daunele au fost majore. In total peste 1 000 acte deviolenta au fost comise în scolile din Franta, în 1997.

Violenta în rîndul tinerilor din Franta nu se limiteaza doar la cea din scoli. Acte de violenta se comit în autobuze sau trenuri, incluzînd vandalismul si atacul asupra conducatorilor auto, care au crescta la nord de Paris, abordarea dura a fost importanta parte a programului comunitar de prevenire a criminalitatii. Un an si jumatate în urma, bandele de tineri care vindeau droguri controlau strazile. Oamenii se temeau sa iasa din casa noaptea si comertul scazuse. Uciderea unui baiat de 15 ani, pare-se de un altul de aceeasi vîrsta, a pus comunitatea pe jar.

Primarul Michel Beaumale a procurat bani pentru programele de prevenire a infractionalitatii. Politia a început sa-i “curete” pe vînzatorii de droguri.ntreaga Europa...

Unele oficialitati europene însarcinate cu aplicarea legii iau în considerare “strategiile americane, cum ar fi sanctionarea severa a tuturor delictelor comise de tineri chiar si a celor minore. In Stains, o suburbie muncitoreasca, situaa Justitia locala a urgentat procesele în care erau judecati tineri si a crescut pedepsele. Grupuri comunitare si scoli au cerut familiilor si elevilor sa raporteze toate infractiunile. In doi ani, rata criminalitatii a scazut la 12 procente.

Programul din juvenile în America. Dar adevarul este ca în timp ce legislatia stipula o scadere a vîrstei raspunderii penale, concomitent au crescut si sumele alocate programelor de prevenire. In ultimii patru ani, guvernul SUA a înfiintat aproape 50 000 programe comunitare de preventie si a oferit 20 milioane dolari lui “Big Brothers/Big Sisters”, un grup care sponsorizeaza sporturile si activitatile recreative pentru scolari, într-un moment cînd delincventa juvenila tindea sa ia amploare.

Pastrînd echilibrul, Europa cauta noi forme de prevenire a infractionalitatii. Construirea de închisori noi si trimiterea dupa gratii a tinerilor la proportiile americane nu par sa convina celor mai multi dintre europeni. Dar nici modelul german “terapii de vacanta”, în care tinerii delincventi primesc o calatorie platita din banii contribuabililor în insulele Canare nu este mai corect. Incet-încet, tarile îsi croiesc solutii care sa se potriveasca propriilor probleme. In Italia, oficialitatile guvernamentale lucreaza la înasprirea legilor privind imigratia, chiar daca finanteaza programe ca “Programul toate culorile”, care vor deschide noi centre de instruire, potrivit aptitudinilor fiecaruia, fie ei italieni sau straini. In Spania, organizatii ca “Asociatia de sprijin a lui Moratalaz” din Madrid desfasoara programe recreative dupa orele de curs si instruire, potrivit aptitudinilor, pentru tinerii dependenti de droguri.

In Anglia, secretarul de stat Jack Straw a introdus programe-pilot pentru minorii sub zece ani intrati în vizorul politiei si monitorizarea computerizata a infractorilor minori recidivisti.

Straw, care a obtinut simpatia publica pentru umilinta si modestia aratate în momentul cînd fiul sau în vîrsta de 17 ani a fost prins vînzînd droguri în decembrie trecut, doreste ca parintii sa aiba partea lor de responsabilitate. El îi vizeaza drept principali responsabili în fata legii de comportamentul propriilor copii. “S-a tot vorbit de drepturile copiilor”, a declarat recent Straw. “Cel mai important drept pe care îl au copii este sa fie copii si sa aiba pe cineva care sa-si asume raspunderea pentru cresterea lor”.

Oficiali din Radom, un oras industrial diin Polonia, sînt de acord. Din octombrie, toti cei sub 18 ani au luat cunostinta, în scris Ð ei si parintii lor Ð ca vor fi integati de politie daca vor fi gasiti umblînd pe strada noaptea, între orele 23.00 si 5.00.

Programul a fost lansat dupa o serie de crime comise de minori, una din ele implicînd un baiat de 16 ani care a zdrobit capul unui barbat de vîrsta medie cu o bîta de baseball. Autoritatile din Radom accentueaza ca aceasta nu este o restrictie de circulatie, ceea ce ar constitui o ilegalitate potrivit legislatiei actuale. Dar efectul practic e clar: putini minori ies pe strada acum. Dieta poloneza cîntareste daca ar trebui sa gireze asemenea initiative. Dar alte orase poloneze intentioneaza sa urmeze exemplul Radomului. “Intrebarea este daca doriti ca patrula de politite sa se opreasca cînd vede un pusti de 12 ani pe strada la ora 2.00 noaptea”, spune puratorul de cuvînt al politiei nationale, Pawel Biedziak, “sau preferati sa treaca mai departe?”

In Radom si în multe alte colturi din Europa, nu mai exista nici o îndoiala în privinta raspunsului.

 --un dosar publicat in revista Privirea--


Epilogul acestui material a fost dat de valul de violente din suburbiile Parisului (2009) si revolta anarhista din Londra (2011)

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria Balcicului

1913 - 1940 *oct. 1912 - mai 1913: - Primul razboi balcanic (Bulgaria, Serbia, Grecia si Muntenegru impotriva Turciei). Romania cere rectificarea granitei cu Bulgaria; primeste Silistra.

iun. - aug. 1913 : - Al doilea război balcanic (Grecia, Serbia, Muntenegru, Romania si Turcia impotriva Bulgariei). Prin Tratatul de pace de la Bucuresti, Cadrilaterul intra in componenta Romaniei, care devine una dintre puterile Europei de Sud-Est. Iser, Theodorescu Sion, Bunescu sint mobilizati in timpul verii pentru campania din Balcani. Ressu se inscrie voluntar.
- Alexandru Satmari descopera Balcicul.

- Petrascu picteaza la Turtucaia.

- Steriadi expune la „Tinerimea Artistica" Geamie din Cernavoda; participa la Expozitia de arta de la Munchen cu Hamali in portul Braila si Vedere din portul Braila, lucrari pentru care obtine medalia de aur clasa a II-a.1914 - Izbucneste primul razboi mondial. Consiliul de Coroana hotaraste neutralitatea Romaniei; se instituie masu…

Istoria si traditiile tatarilor dobrogeni

Prima mărturie documentară în legătură cu stabilirea tătarilor în Dobrogea se referă la o împroprietărire din perioada lui Gingis Han (începutul sec. al XIII-lea). În cursul secolului al XIV-lea, au venit triburi de tătari alături de turci din Anatolia (Asia Mică), având loc şi trecerea la islamul sunnit. Apoi, în perioada hanului Timur Lenk, o sută de mii de tătări s-au stabilit în Dobrogea şi în regiunile Edirne şi Filipopoli. În 1525 alte grupuri de turci oguzi şi de tătari au ajuns la Babadag. Cronicile otomane au înregistrat patru grupuri de tătari pe teritoriul Rumeliei (zona Balcanilor de răsărit), de care aparţinea Dobrogea: tătarii Aktav, tătarii Târhala, tătarii din Ianbolu şi tătarii Bozapa sau Bozata. Aceste grupuri au fost incluse în aceleaşi condici cu nomazii oguzi, bucurându-se de aceleaşi privilegii şi având aceleaşi obligaţii faţă de statul otoman. Limba tătară face parte din ramura turcică a limbilor altaice. Instaurarea administraţiei otomane în Dobrogea a avut un …

Uniunea Europeana - notiuni esentiale si legislatia privind activitatile comerciale prin internet

Sursa: OECD, UNCTAD, UNECE
De subliniat este faptul ca cyber-spatiul nu este un teritoriu fara legi. Toate tarile participante la OECD cred ca principiile care guverneaza comertul clasic conventional si comertul electronic sa fie nediscriminatorii, adica regulile care guverneaza lumea off-line sa fie aplicabile online, prin asigurarea unui nivel comun intre cele doua modalitati de a face comert.
In acest sens, temele specifice comertului electronic si ale noilor tehnologii asupra carora OECD se impica ca institutie mondiala:
-- generarea unui climat de incredere in societatea informationala si in comertul electronic, bazat pe  securitate;
-- asigurarea unui mediu legislativ stabil, propice pentru dezvoltarea societatii informationale si a economiei digitale;
-- promovarea intensa a infrastructurii informatiei si a accesului la infrastructura prin crearea unor piete de desfacere competitive;
-- asigurarea unor analize calitative si cantitative, a unui ghid flexibil si pragmatic in scopul max…

Cei 32 de europarlamentari români în mandat în 2018

Victor BOŞTINARUGrupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul EuropeanRomâniaPartidul Social Democrat
Daniel BUDAGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal
Cristian-Silviu BUŞOIGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal

Lista finala a europarlamentarilor alesi in Romania in alegerile din mai 2014

mai 2014


Stema Romaniei (si a Principatelor Unite) - perioada antebelica si interbelica

[caption id="attachment_439" align="alignnone" width="567"] Stema Regatului Romaniei, cu insemnele celor cinci provincii istorice (de la ora 12 in sensul ceasornicului: Moldova, Transilvania, Dobrogea, Oltenia si Banat contopite, Muntenia)[/caption]

Dupa alegerea ca domnitor a principelui Carol de Hohenzollern - Siegmariengen, Adunarea Electiva (transformata în Camera Deputatilor) a dezbatut si a aprobat, la 30 martie 1867, noua stema de stat pe baza proiectului lui Ion Ghica. Stema este formata dintr-un scut scartelat, având în cartierele 1 si 4, pe albastru-azur si pe aur, o acvila cruciata si conturnata si în cartierele 2 si 3, pe fond albastru si rosu, capul de bour cu steaua între coarne; atât acvila cât si bourul erau în culori naturale. Peste cele patru cartiere era stema familiei de Hohenzollern (scut scartelat alb si negru). Scutul, timbrat cu o coroana regala era sustinut de o femeie daca tinând în mâna dreapta o "sica" si de un leopard…

Orasul Braila - istoria in date esentiale

Tabel cronologic publicat de CJ Braila

La Brailita (Vadul Catagatei) cele mai vechi dovezi de locuire ale omului neolitic (Boian-Giulesti) (cca.4000 i.d.H.) in aria viitorului oras.


Epoca de tranzitie (eneoliticul, 2000 - 1800 i.d.H.) si epoca bronzului sunt bine reprezentate in cuprinsul municipiului.
Pe terasa inalta a Dunarii, in aceeasi zona, este atestata pentru sec.IV - III i.d.H., o puternica asezare getica ce intretinea legaturi cu grecii - de la Pontul Euxin, in general cu Elada.
In cuprinsul orasului de astazi numeroase descoperiri atesta prezenta purtatorilor civilizatiei Sintana de Mures (sec.III - IV d.H.)
Cea mai veche populatie romaneasca locuieste in zona viitoarei asezari medievale din secolele X - XI.
Privilegiul comercial pentru brasoveni dat de Vladislav Vlaicu, la 20 ianuarie 1368, atesta Braila ca asezare importanta a Tarii Romanesti, mai ales sub aspect comercial.
1426 -La Braila sunt concentrate osti crestine (polone) in vederea unui razboi antiotoman.
1445 -Expeditia …

Organisme UE: Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură (EACEA)

Misiunea sa este de a pune în aplicare o serie de componente a peste 15 programe şi acţiuni finanţate de Comunitatea Europeană în domeniile educaţiei şi formării, al cetăţeniei active, al tineretului şi al culturii.
Reunirea acestor programe într-o structură unică permite o mai bună coordonare a gestionării acestora şi oferă beneficiarilor lor un serviciu complet.
Deşi agenţia are propria personalitate juridică, ea se află sub autoritatea a trei Direcţii Generale ale Comisiei Europene: Educaţie şi Cultură (EAC) , Comunicare (COMM) şi Oficiul de Cooperare EuropeAid, care rămân responsabile de programarea, evaluarea şi elaborarea politicilor.

Rue Colonel Bourg/Kolonel Bourgstraat 135-139
B-1140 Bruxelles/Brussel
Belgique/België

Tel: +32 2 299 11 11


Programmes managed by the AgencySupporting projects and activities in the fields of education, training, youth and sport. Erasmus+
Supporting and improving culture and aud…

Postări populare de pe acest blog

Cei 32 de europarlamentari români în mandat în 2018

Victor BOŞTINARUGrupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul EuropeanRomâniaPartidul Social Democrat
Daniel BUDAGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal
Cristian-Silviu BUŞOIGrupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)RomâniaPartidul Național Liberal

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria Balcicului

1913 - 1940 *oct. 1912 - mai 1913: - Primul razboi balcanic (Bulgaria, Serbia, Grecia si Muntenegru impotriva Turciei). Romania cere rectificarea granitei cu Bulgaria; primeste Silistra.

iun. - aug. 1913 : - Al doilea război balcanic (Grecia, Serbia, Muntenegru, Romania si Turcia impotriva Bulgariei). Prin Tratatul de pace de la Bucuresti, Cadrilaterul intra in componenta Romaniei, care devine una dintre puterile Europei de Sud-Est. Iser, Theodorescu Sion, Bunescu sint mobilizati in timpul verii pentru campania din Balcani. Ressu se inscrie voluntar.
- Alexandru Satmari descopera Balcicul.

- Petrascu picteaza la Turtucaia.

- Steriadi expune la „Tinerimea Artistica" Geamie din Cernavoda; participa la Expozitia de arta de la Munchen cu Hamali in portul Braila si Vedere din portul Braila, lucrari pentru care obtine medalia de aur clasa a II-a.1914 - Izbucneste primul razboi mondial. Consiliul de Coroana hotaraste neutralitatea Romaniei; se instituie masu…

Tara Romaneasca - Heraldica

Stema de stat a Tarii Românesti este cunoscuta pentru prima data la sfârsitul secolului al XIV-lea pe un document emis la 20 ianuarie 1368 de domnitorul Vladislav I(Vlaicu Voda) si consista dintr-o pasare heraldica (vultur) cu capul conturnat, având la dreapta o cruce si la stânga o stea si o luna, crai-nou, totul înscris într-un scut de tip francez vechi; piesa sigilara fiind destul de deteriorata, amanuntele heraldice se pot determina abia pe o pecete absolut asemanatoare din 1390. Fara nici o îndoiala aceasta stema este mai veche decât prima ei atestare, datând cel putin din vremea domniei lui Basarab I, primul domnitor al Tarii Românesti. Este logic sa se presupuna ca acel anonim "Rex Valachorum" de la sfârsitul secolului al XIII-lea, al carui ste…