Parlamentul European - rolul si functiile eurodeputatilor

  • 1. Competenta legislativa

  • Codecizia
    Parlamentul European imparte competenta legislativa cu Consiliul Uniunii Europene in aproximativ 60% din propunerile legislative, in domenii precum politica de mediu, transport, protectia consumatorilor, imigratie ilegala si toate aspectele legate de piata interna.
    Parlamentul European poate accepta, modifica sau refuza propunerile de directive sau regulamente ale Comisiei Europene. De exemplu, pe durata acestei legislaturi, Parlamentul a refuzat categoric propunerile de directiva cu privire la liberalizarea serviciilor portuare si la brevetele pentru programele de software. Pe de alta parte, datorita amendamentelor PE, versiunea definitiva a unor texte legislative importante ca directiva serviciilor si regulile REACH pentru chimicale au fost modificate in mod considerabil.
    Consultarea
    in domenii ca impozitarea, politica industriala, politica agricola, noi membri ai zonei euro, Parlamentul European isi da doar avizul consultativ (-procedura de consultare-). Chiar si in acest caz, amendamentele propuse de Parlament influenteaza deseori rezultatul final al discutiilor din Consiliu, ca de exemplu in cazul modularii voluntare pentru fermieri.
    Avizul conform
    Anumite acorduri necesita unda verde din partea Parlamentului, care nu poate modifica textul propriu-zis al unui acord, dar il poate respinge. Procedura de aviz conform se aplica acordurilor de asociere si acordurilor de aderare la Uniunea Europeana. Prin urmare, extinderea UE poate avea loc doar cu acordul Parlamentului European.
  • 2. Influenta politica

  • Pe langa aria legislativa, Parlamentul isi face vocea auzita pe scena politica europeana. Chiar daca statele membre sunt cele care iau ultima decizie in materie de politica externa, securitate si aparare, Comisia si Consiliul sunt obligate sa informeze Parlamentul European, iar deputatii europeni participa activ la dezbaterile politice si publice.
    Prin rapoartele, recomandarile si intrebarile adresate diferitilor actori UE, europarlamentarii exercita influenta, solicitand de exemplu Comisiei si Consiliului sa intreprinda masuri in domeniul drepturilor omului.
    De asemenea, Parlamentul adopta rapoarte -din initiativa proprie- prin care se solicita Comisiei sa propuna legislatie intr-un anumit domeniu sau se indica, inaintea prezentarii unei propuneri legislative, aspectele majore pe care legislatia trebuie sa le contina.
  • 3. Competenta bugetara

  • Parlamentul European, impreuna cu Consiliul, stabilesc bugetul anual al Uniunii, Parlamentul avand ultimul cuvant in ceea ce priveste mai mult de 50% din bugetul UE.
    De asemenea, el poate decide asupra cheltuielilor din domeniile: fonduri sociale si regionale, energie, cercetare, transporturi, asistenta pentru dezvoltare, mediu, educatie si cultura. in sectorul agriculturii Consiliul are ultimul cuvant de spus. in ceea ce priveste planificarea multianuala a bugetului UE, planificare ce indica nivelul maxim de cheltuieli pe o perioada de sapte ani, cadrul financiar multianual nu poate fi adoptat fara acordul PE.
  • 4. Control democratic si competenta de supraveghere

  • Procedura de numire
    Parlamentul joaca un rol cheie in procedura de investire a Comisiei Europene. El trebuie sa aprobe numirea Presedintelui Comisiei, iar ceilalti 26 de comisari desemnati trebuie sa se supuna unei audieri in fata membrilor PE inainte de votul final al intregului Colegiu al Comisiei. Parlamentul audiaza si pe presedintele si membrii Consiliului Director al Bancii Centrale Europene si participa la numirile pentru Curtea Europeana de Conturi.
    Responsabilitatea democratica in materie de politica monetara
    Presedintele Bancii Centrale Europene prezinta raportul anual al bancii in fata plenului Parlamentului, raportand, de asemenea, la fiecare trei luni comisiilor parlamentare competente.
    Controlul bugetar
    Parlamentul are responsabilitatea de a monitoriza in mod constant cheltuielile Uniunii si poate decide daca acorda descarcarea de gestiune tuturor institutiilor UE pentru implementarea bugetului.
    Comisii de ancheta si comisiile temporare
    Parlamentul poate infiinta o comisie temporara cu scopul de a investiga presupuse contraventii, de a clarifica orice eventual caz de administrare defectuoasa din activitatea institutiilor UE sau sa abordeze o anumita chestiune pe o perioada limitata de timp.
    intrebarile parlamentare, scrise sau orale, reprezinta o alta forma de supraveghere si control al institutiilor UE. intrebarile pot fi supuse dezbaterii in plen, cu participarea reprezentantilor Comisiei si/sau ai Consiliului, care sunt obligati sa transmita un raspuns.
  • 5. Petitii

  • Fiecare cetatean european are dreptul sa adreseze petitii Parlamentului European in legatura cu un subiect care face parte din domeniile de activitate ale UE.
  • 6. in perspectiva

  • Odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, competentele PE ar creste, deoarece procedura de codecizie ar include si domenii precum agricultura, pescuitul, migratia legala, spatiu si sport. Competenta bugetara a PE s-ar extinde asupra tuturor cheltuielilor Uniunii, inclusiv agricultura. in plus, Parlamentul ar avea o influenta mai mare asupra numirii presedintelui Comisiei Europene.
Este estimat ca Parlamentul European este sustinut de fiecare cetatean al UE cu o suma de aproximativ 3 euro pe an, iar estimarea privind contributia totala anuala a fiecarui cetatean la bugetul UE se ridica la 235 euro.

Statutul Deputatului European.(intra in vigoare in 2009)



Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Spartanii (date istorice si legenda)

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Balcic - Pictorii si istoria

Uniunea dintre Danemarca si Norvegia

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria

Tara Romaneasca - Heraldica

Banca Europeana de Investitii (BEI / EIB) - Instituții europene

Istoria si traditiile turcilor Dobrogeni