Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare


Reprezinta forumul democratic al UE, avand functia de a participa la procesul legislativ si de a controla activitatea Uniunii.

Membrii sunt alesi prin vot direct, universal, din 5 in 5 ani, si se reunesc in sesiuni plenare o saptamana pe luna, la Strasbourg.

WIKI:

Următoarele alegeri se desfășoară în 6-9 iunie la nivel european (vezi prezentarea alegerilor pe siteul dedicat). În România, alegerile europene au loc duminică, 9 iunie 2024. Secțiile de votare sunt deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală.

Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid. România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaților pe listă. Pentru partidele politice, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale, pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.

Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional. Coeficientul electoral naţional reprezintă partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate şi numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României.

Toată România este o singură circumscripție electorală pentru europarlamentare, astfel încât lista candidaților este unică la nivel național.

Numărul de europarlamentari

se decide înainte de fiecare rundă de alegeri. În viitoarea legislatură vor fi 720 de deputați. Numărul nu poate fi mai mare de 751 și se determină pe baza datelor demografice din țările membre, respectând principiul că niciun stat nu poate avea mai puțin de 6 deputați și nici mai mult de 96.

La precedentele alegeri (desfășurate înainte ca Brexitul să devină efectiv), locurile au fost:

Împărțire
Stat membruLocuriStat membruLocuri
Germania Germania99Austria Austria18
Franţa Franța78Bulgaria Bulgaria18
Italia Italia78Finlanda Finlanda14
Regatul Unit Regatul Unit178Danemarca Danemarca14
Spania Spania54Slovacia Slovacia14
Polonia Polonia54Irlanda Irlanda13
Drapelul României România33Lituania Lituania13
Ţările de Jos Țările de Jos27Letonia Letonia9
Belgia Belgia24Slovenia Slovenia7
Republica Cehă Cehia24Cipru Cipru6
Grecia Grecia24Estonia Estonia6
Ungaria Ungaria24Luxemburg Luxemburg6
Portugalia Portugalia24Malta Malta5
Suedia Suedia19

1. Include Gibraltarul, dar nici un alt teritoriu sau dependență



Începând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiți de către parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 50 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg. Structurile politice existente în țările membre se oglindesc în rândul fracțiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. În acest parlament există șapte fracțiuni și o serie de deputați independenți. Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceștia sunt membri în țările lor de origine. Parlamentului European numără acum 736 de deputați.
Parlamentul European este așa-numita cameră a reprezentanților cetățenilor din UE, în timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Regulamentul de funcționare al Parlamentului European conține și alte reglementări privind modul său de organizare.

OBSERVATORI:

Țările în curs de aderare la Uniunea Europeană trimit un număr de observatori în Parlamentul European cu o anumită perioadă de timp înaintea aderării propriu-zise. Numărul de observatori și împărțirea lor politică este înscrisă în tratatele de aderare ale țărilor respective.


Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Spartanii (date istorice si legenda)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Tara Romaneasca - Heraldica

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria si traditiile turcilor Dobrogeni

EN: History & Prehistroy of Navarra (Pamplona)

Uniunea dintre Danemarca si Norvegia

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria