Parlamentul European (PE)

Reprezinta forumul democratic al UE, avand functia de a participa la procesul legislativ si de a controla activitatea Uniunii.


Membrii sunt alesi prin vot direct, universal, din 5 in 5 ani, si se reunesc in sesiuni plenare o saptamana pe luna, la Strasbourg.
WIKI:Cele mai recente alegeri europene s-au desfășurat în 2009.

Împărțire
Stat membruLocuriStat membruLocuri
Germania Germania99Austria Austria18
Franţa Franța78Bulgaria Bulgaria18
Italia Italia78Finlanda Finlanda14
Regatul Unit Regatul Unit178Danemarca Danemarca14
Spania Spania54Slovacia Slovacia14
Polonia Polonia54Irlanda Irlanda13
Drapelul României România33Lituania Lituania13
Ţările de Jos Țările de Jos27Letonia Letonia9
Belgia Belgia24Slovenia Slovenia7
Republica Cehă Cehia24Cipru Cipru6
Grecia Grecia24Estonia Estonia6
Ungaria Ungaria24Luxemburg Luxemburg6
Portugalia Portugalia24Malta Malta5
Suedia Suedia19

1. Include Gibraltarul, dar nici un alt teritoriu sau dependențăÎncepând cu anul 1979 este ales direct, o dată la 5 ani, prin alegeri generale, libere și secrete. În perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiți de către parlamentele statelor membre. Parlamentul European este reprezentantul democratic al intereselor celor 50 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene. Parlamentul European are trei sedii: la Strasbourg, Bruxelles și Luxemburg. Structurile politice existente în țările membre se oglindesc în rândul fracțiunilor politice de la nivelul Parlamentului European. În acest parlament există șapte fracțiuni și o serie de deputați independenți. Deputații din Parlamentul European provin din circa 160 de partide politice diferite, în care aceștia sunt membri în țările lor de origine. Parlamentului European numără acum 736 de deputați.
Parlamentul European este așa-numita cameră a reprezentanților cetățenilor din UE, în timp ce Consiliul Uniunii Europene este organismul reprezentativ al statelor din UE.

Regulamentul de funcționare al Parlamentului European conține și alte reglementări privind modul său de organizare.

OBSERVATORI:

Țările în curs de aderare la Uniunea Europeană trimit un număr de observatori în Parlamentul European cu o anumită perioadă de timp înaintea aderării propriu-zise. Numărul de observatori și împărțirea lor politică este înscrisă în tratatele de aderare ale țărilor respective.

Comentarii

EurActiv

European Union : a NewsXS service feed