Articole recente

Istoria veche a Europei: locuri în care au fost descoperite monede romane

 



 

Legăturile comerciale ale romanilor în întregul bazin mediteran sunt bine cunoscute. Surprinde așadar cât de puține monede romane s-au găsit în nordul Africii (sau, mai exact, să sunt arealuri uriașe din zona de influență romană unde monedele Romei nu au circulat sau au avut un circuit sporadic și nu au lăsat urme arheologice).


În schimb, Europa a cunoscut o circulație a monedelor romane mult dincolo de granițele efective ale imperiului. În zona germanică, frecvența cu care au fost descoperite asemenea monede este la fel de mare ca în spațiul roman. Explicația este că în perioada imperială și îndeosebi în ultimul secol al Imperiului de Apus, romanii angajau în armată foarte mulți germanici, dintre care o mare parte se întorceau în triburile lor atunci când le expira contractul de mercenari. 
Alte populații europene, într-o mai mică măsură, aveau un comportament similar. (trebuie ținut cont și că triburile germanice se întindeau mult mai spre est decât actuala Germanie). De asemenea, sciții și sarmații reprezentau populații care trimiteau un număr semnificativ de mercenari în imperiu, încă din perioada Republicii.
O altă explicație pentru larga răspândire a monedelor romane în Europa de dincolo de granițele Romei este dată de jafurile destul de frecvente în multe perioade ale Imperiului. Incursiunile migratorilor (sau ale Dacilor înaintea lor) sunt bine documentate. Huni, goți, gepizi, carpi și numeroase alte populații, au întreprins raiduri și chiar războaie pe teritoriul roman și apoi s-au retras cu artefactele pe care le putuseră cuceri, inclusiv cu monede (care erau din metal prețios).
Ce surprinde cu adevărat este frecvența foarte mare a monedelor din sudul Indiei. Această situație demonstrează un alt factor de răspândire a monedelor romane, poate cel mai însemnat: comerțul. Romanii (și populațiile cucerite de romani) participau în ample rețele de comerț continental și intercontinental. În perioada lor a fost prima epocă de glorie a Drumului Mătăsii, iar ei erau cumpărători pentru acest produs care venea tocmai din China. Însă nu mătasea reprezenta bunul cel mai comercializat. Multe alte bunuri de consum și de prestigiu erau aduse din nord-estul Europei sau, mai ales după ce au cucerit baze importante în Orientul Mijlociu, din zona Golfului Persic și a Oceanului Indian.



Comentarii


Biblioteca PDF

Postări populare