Articole recente

Parlamentul European - istoria si competente

Parlamentul European

Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată în septembrie 1952, prevede crearea unei "Adunări Comune" alcătuite din 78 de membri desemnaţi de parlamentele naţionale ale celor şase state fondatoare (Franţa, Germania, Italia, Regatul Ţărilor de Jos, Luxemburg şi Belgia). Semnarea în 1957 a Tratatelor de la Roma privind crearea Comunităţii Economice Europene şi a Comunităţii Europene a Energiei Atomice, a dus la unificarea adunărilor parlamentare din cadrul fiecăreia dintre cele trei comunităţi sub numele de Adunarea Parlamentară Europeană (142 de membri). În 1962 instituţia este redenumită Parlamentul European, iar în 1979 au loc primele alegeri prin vot universal direct.

Din 1979, tratatele europene succesive au extins competenţele Parlamentului European. În prezent, acesta are aceeaşi importanţă ca şi Consiliul de Miniştri (care reprezintă guvernele statelor UE) în elaborarea bugetului comunitar şi a legilor care vizează facilitarea circulaţiei persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor şi a capitalurilor în cadrul UE sau protecţia mediului şi a consumatorilor. Parlamentul are, de asemenea, atribuţia de a aproba şi de a destitui Comisia Europeană.
  • Originile Parlamentului European se regasesc in Tratatul de la Paris din 1951. Prin rezolutia Adunarii Parlamentare Europene din 30 martie 1962, s-a stabilit denumirea de Parlament European, denumire pe care o poarta pana in prezent. In perioada 1952-1976 membrii Parlamentului European erau numiti de catre parlamentele statelor membre. Istoria alegerilor prin vot direct a Parlamentului European incepe in iunie 1979 cand au fost organizate pentru prima data alegeri pentru desemnearea a componentei Parlamentului European. (prin vot direct al cetatenilor statelor membre)
  • De-a lungul timpului, rolul, atributiile si mai ales influenta Parlamentului European au crescut treptat cu fiecare nou document (tratat) semnat de tarile membre. Tratatul de la Lisabona subordoneaza, mai mult sau mai putin, ministerele tarilor membre fata de PE (Parlamentul European), punand PE, in calitate de legiuitor pe picior de egalitate cu ministrii statelor membre in aproape toate domeniile politice ale UE. Acest fapt poate fi considerat un motiv in plus pentru alegatorii de a merge la vot avand in vedere puterea decizionala pe care o va avea noul europarlament.

Parlamentul European este singurul organ al Uniunii Europene ales în mod direct. Cei 736 de deputaţi sunt aleşi pe o perioadă de cinci ani de către alegătorii din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, în numele a 500 de milioane de cetăţeni. Reuniunile şi deliberările Parlamentului European sunt publice. Deciziile, luările de poziţie şi dezbaterile parlamentare sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi pe site-ul Parlamentului European,  http://www.europarl.europa.eu.

Parlamentul European, in sistemul legislativ bicameral al Uniunii Europene, este echivalentul (din punctul de vedere al rolului) Camerei Deputatilor, "Camera inferioara" a Parlamentului Romaniei. Camera superioara a UE este reprezentata de consiliul Consiliul Uniunii Europene (Consiliul de Ministrii)

Sediul oficial al Parlamentului European se află la Strasbourg, la frontiera dintre Franţa şi Germania, ceea ce simbolizează reconcilierea Europei după cele două războaie mondiale. Aşa cum a fost decis de către statele membre ale UE, Parlamentul organizează anual la Strasbourg 12 sesiuni plenare. Comisiile parlamentare se reunesc la Bruxelles, unde pot fi organizate sesiuni plenare suplimentare. Dezbaterile în plen se desfăşoară în toate limbile oficiale ale UE

Pentru a şaptea oară în istoria de 50 ani a Parlamentului, în perioada 4-7 iunie, au avut loc alegeri directe în toate cele 27 de state membre UE, oferind celor 375 milioane de cetăţeni europeni cu drept de vot posibilitatea de a decide asupra politicilor la nivel european.
Primele alegeri europene în România au avut loc la 25 noiembrie 2007 când alegătorii români au ales direct 35 de reprezentanţii în forul legislativ european. La 7 iunie 2009, cetăţenii români au votat 33 deputaţi europeni din numărul total 736, baza legală cu privire la componenţa Parlamentului European fiind Tratatul de la Nisa (numărul membrilor Parlamentului European a fost redus la 736 de la 785).

Comentarii


Biblioteca PDF

Postări populare