Uniunea Europeană – funcționarea, bugetul, statele membre și extinderea
pentru o prezentare cuprinzătoare, vezi articolul Cele 6 fațete ale UE: de la piața comună la Schengen în revista CULTURA
Deși a început ca o simplă piață comună, sectorială, dedicată oțelului și cărbunelui, Uniunea Europeană a evoluat de la crearea sa, în 1952. În prezent, este o uniune politică și economică, convergentă legislativ, cu politici sectoriale și financiare comune. Uniunea are un buget propriu din care finanțează programe regionale și sectoriale pentru a asigura o dezvoltare coerentă și sustenabilă și pentru a estompa decalajele existente. Statele membre UE sunt parte a unei piețe comune construită pe patru principii: libera circulație a bunurilor, persoanelor, serviciilor și capitalului. Uniunea are un executiv propriu – Comisia Europeană – și un Parlament ale cărui acte trebuie confirmate în parlamentele naționale ale țărilor membre.
Uniunea Europeană – statele membre și extinderea
Tratatele de la Roma și Lisabona au dus la creșterea componentei politice, în completarea celei economice. Prin acestea, UE promovează valori democratice, drepturi civile și modernizarea socială. Multe alte modificări pentru creșterea componentei politice sunt în diverse stadii de dezbatere. În discuție sunt măsuri care să ducă la o consolidare a politicii externe, militare, culturale, a statului de drept – domenii în care încă există multe incoerențe. Totuși, pentru că deciziile majore se iau consensual, asemenea măsuri sunt dificil de luat, iar UE rămâne predominant o uniune economică.
EU-27, 2023. UE-27, harta statelor europene, 2023. (Uniunea Europeană include și numeroase teritorii extraeuropene, aflate în diverse etape de integrare. Departamentele extrateritoriale ale Franței, Portugaliei, Spaniei, Olandei, Danemarcei extind la scară globală harta reală a Uniunii Europene. Dacă o parte dintre acestea doresc să-și păstreze forme largi de autonomie, unele au decis să se integreze complet în spațiul european și în UE. Cea mai recentă extindere teritoriala a Uniunii Europene a avut loc în 2014 prin primirea insulelor Mayotte, departament francez de pe coasta Africii de Est.) Micro-statele europene (Vatican, San Marino, Monaco, Andorra și Lichtenstein) nu fac parte din UE, dar au diverse acorduri cu aceasta. Cel mai mic stat membru al Uniunii este Malta.
Retragerea Marii Britanii din UE, la începutul lui 2020, a afectat capacitatea Uniunii de consolidare a vectorului politic. De asemenea, succesiunea de crize de după 2009 – criza financiară, criza Covid, invazia Ucrainei de către Federația Rusă – a afectat posibilitatea lărgirii Uniunii Europene. În această perioadă, a fost primit un singur membru, Croația, în 2013. Alte nouă țări sunt pe lista de așteptare. Turcia a început negocierile încă din 2005, Albania în 2020, Ucraina și Republica Moldova în 2022. De asemenea, negocieri se poartă și cu alte state din fosta Iugoslavie, toate – inclusiv Serbia – fiind interesate de accesul în Uniunea Europeană. De asemenea, în zona caucaziană, Georgia a început negocierile de aderare.
Toate cele 27 de state membre trimit reprezentanți cu drepturi depline în Parlamentul European, numărul acestora fiind în raport cu populația fiecărui stat membru. De asemenea, numesc reprezentanți în Comisia Europeană și în alte instituții europene. În ceea ce privește bugetul uniunii, toate statele contribuie la acesta și au acces la programele de finanțare. Însă 10 dintre state plătesc mai mult decât primesc (contributor net), iar 17 primesc finanțări peste valoarea contribuției proprii (beneficiar net). Din prima categorie fac parte Germania (cu un decalaj de 21,4 miliarde euro), Franța (10,9 miliarde), Olanda (4,1 miliarde), Suedia (2,5 miliarde), Danemarca (1,5 miliarde). În a doua categorie, beneficiar net, cele mai mari diferențe între contribuție și sumele primite sunt în Polonia (12,9 miliarde), Grecia (4,7 miliarde), Ungaria (4,3 miliarde), România (4,2 miliarde) și Spania (3,5 miliarde). Cifrele reflectă exercițiul bugetar din 2022.
UE, 2022. Contributori și beneficiari
Comentarii
Trimiteți un comentariu