Articole recente

Zona euro - prezentare generală

 



Nucleul tare al Uniunii Europene este reprezentat de zona Euro. Adoptarea unei monede unice, în 1999, a devenit esențială în funcționarea pieței comune și în implementarea politicilor financiare. Totuși, nu toate statele UE au trecut la noua monedă.


Danemarca a ales să își păstreze moneda proprie. La fel a făcut și Marea Britanie, în perioada în care a fost membră a uniunii. De asemenea, Suedia a ales, printr-un referendum, să nu adopte moneda europeană, dar discuțiile nu s-au încheiat definitiv.

Alte state nu îndeplinesc criteriile de convergență, foarte stricte, care reglementează inflația, datoria publică, emisiunile monetare și elemente esențiale ale politicii financiare. Din aceste motive, multe dintre statele foste comuniste nu au putut sau nu au dorit să abandoneze vechile monede. Dintre țările din Est, doar Slovacia, Slovenia și Croația au făcut trecerea la Euro. În 2025, li se va adăuga Bulgaria, care îndeplinește deja mai toate criteriile. De asemenea, moneda sa, Leva, este deja ancorată la cursul monedei europene.

România ar urma să facă trecerea la Euro în 2029, dar ținta este foarte greu de atins. De altfel, Bucureștiul, fără a asuma public un asemenea lucru, consideră că datoria publică a României este mică în raport cu alte state europene și dorește să păstreze un nivel ridicat al deficitului, dublu față de zona Euro, pentru a finanța cheltuieli curente și programele sociale. Asta ar însemna amânarea pe termen nedefinit a trecerii la Euro. Totuși, ratele mari de dobândă la care se împrumută statul român fac ca o parte semnificativă a deficitului să meargă direct în plata sau refinanțarea dobânzilor.


text: extrase din revista CULTURA
reproducere autorizată

Comentarii


Biblioteca PDF

Postări populare