Locuri de munca pentru romani in Austria - facilitati si restrictii

Cele mai frecvente locuri de muncă sunt în construcţii, construcţii de maşini, bucătari şi ospătari, conform European Employment Services (EURES). Pentru Austria, site-urile specializate cu oferte de muncă propun joburi, în special, în sectorul medical.




I Informaţii privind piaţa muncii din Austria

 Începând cu 01.01.2014 cetăţenii români se pot angaja în Austria în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii austrieci, fără să mai fie necesară obţinerea unei autorizaţii de muncă. Tot de la această dată este posibilă şi detaşarea lucrătorilor, fără restricţii, pentru a lucra în toate domeniile de activitate. 

  1. Unde se găsesc posturi vacante?

 Lucrătorii români pot munci pe întreg teritoriul Austriei care este un stat de tip federal împărţit în 9 landuri, capitala federală fiind stabilită la Viena .  Este important ca lucrătorii români să se informeze cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au în momentul în care muncesc în Austria.   Este important ca lucrătorii români să verifice informaţiile, înainte de a pleca din România, pentru a se asigura de seriozitatea angajatorul. Este important să discute cu acesta, să obţină informaţii cu privire la munca care va fi prestată, condiţiile de cazare (dacă este cazul), programul de lucru, salariul primit, perioada angajării, etc.  

În cadrul web site-urilor Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspecţiei Muncii, Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, EURES, Europa.eu, se găsesc informaţii utile şi importante pentru cetăţenii români care doresc să muncească în Austria, inclusiv referitoare la intermedierea şi plasarea forţei de muncă în străinătate.  

 Cele mai multe locuri de muncă sunt pentru lucrători calificaţi, sau, în cazul posturilor auxiliare, pentru cei care au absolvit  învăţământul obligatoriu.  

 Sunt căutate persoane cu experienţă în domeniul turismului (hoteluri şi restaurante) în special cele care au terminat o şcoală de ucenicie (în cazul bucătarilor şi chelnerilor) sau cele care au absolvit un curs în cadrul unui colegiu tehnic şi o şcoală de ucenicie (în cazul administratorilor de proprietăţi sau specialiştilor din domeniul hotelurilor şi restaurantelor), precum şi personal auxiliar (personalul de bucătărie şi de servire) care a finalizat învăţământul obligatoriu. Pentru toate posturile vacante din aceste domenii, experienţa relevantă în muncă şi flexibilitatea sunt esenţiale.   

 Agenţii de vânzări, inclusiv vânzătorii, care au finalizat învăţământul obligatoriu şi o şcoală de ucenicie, sunt căutaţi în toată Austria, dar mai ales în Viena, Austria Inferioară, Austria Superioară, Tirol şi Styria. În comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, numărul lucrătorilor cu timp parţial de muncă este încă în creştere.   Zidarii şi dulgherii care au terminat ucenicia sunt căutaţi mai ales în Austria Superioară, Austria Inferioară şi Viena. 

Specialiştii sudori şi instalatori sunt căutaţi în special în Austria Superioară, Viena şi Austria Inferioară.  
 Conducătorii auto care au finalizat cu succes învăţământul obligatoriu, precum şi o şcoală de ucenicie sunt căutaţi mai ales în Austria Superioară, Austria Inferioară şi Viena.   5 

Sunt căutaţi specialiştii industriali şi comerciali care au terminat o şcoală de ucenicie şi au obţinut diploma Matura (echivalentul diplomei de bacalaureat din România) şi managerii din domeniul afacerilor care au obţinut diploma Matura sau o diplomă de la o universitate sau Fachhochschule, în special în Viena, Austria Superioară, Steiermark, Tirol şi Austria Inferioară.  

 Cele mai multe dintre posturile vacante pentru tehnicienii din domeniul de prelucrare a datelor care au absolvit liceul sau o şcoală de ucenicie se regăsesc în Viena, Austria Superioară şi Salzburg.  

 Personalul medical certificat, personalul de îngrijire şi lucrătorii sociali au cele mai mari şanse de a găsi un loc de muncă în Styria, Austria Superioară, Austria Inferioară şi Viena.  

ATENŢIE !!!  Dacă cetăţenii români care doresc să lucreze în străinătate se decid să apeleze la o societate comercială ce are ca activitate principală „selecţia şi plasarea forţei de muncă”, este important să se adreseze inspectoratului teritorial de muncă în raza căruia societatea îşi are sediul şi să solicite informaţii referitoare la: - înregistrarea firmei la inspectoratul teritorial de muncă; - sancţiunile aplicate (dacă este cazul) Cetăţenii români trebuie să verifice dacă la semnarea unui contract individual de muncă în străinătate acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de reşedinţă, denumirea angajatorului cu toate elementele de identificare (adresă, număr de telefon, fax, e-mail, persoană de contact, etc), descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport/locuit (dacă este cazul), condiţiile de protecţie socială.  Persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate. Fiecare inspectorat teritorial de muncă prezintă pe web-site-ul său lista societăţilor comerciale înregistrate având ca obiect de activitate plasarea forţei de muncă în străinătate.  Conform legii, agentul de ocupare a forţei de muncă trebuie să fie o societate românească care are ca activitate principală selecţia şi plasarea forţei de muncă în străinătate, să dispună de spaţiul şi de dotările necesare pentru buna desfăşurare a activităţii, să aibă încadrat în muncă personal cu experienţă în domeniul forţei de muncă, să organizeze o bancă de date care să cuprindă ofertele şi solicitările de locuri de muncă în străinătate, informaţii referitoare la condiţiile de ocupare a acestora şi la calificările şi aptitudinile solicitanţilor aflaţi în evidenţa lor, să încheie cu perosoane fizice, persoane juridice şi organizaţii patronale din străinătate, după caz, contracte care conţin oferte ferme de locuri de muncă şi să fie înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază îşi are sediul.  Agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a încheia cu cetăţenii români contracte de mediere. Aceste contracte trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a diverselor litigii.   6 De asemenea, agenţii au obligaţia de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română.  

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Spartanii (date istorice si legenda)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Tara Romaneasca - Heraldica

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria si traditiile turcilor Dobrogeni

EN: History & Prehistroy of Navarra (Pamplona)

Uniunea dintre Danemarca si Norvegia

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare