Judetul Suceava - date istorice esentiale

Prima atestare documentară scrisă despre Suceava datează din 11 februarie 1388. Concentrarea de aşezări în această zonă a dus la constituirea unor formaţiuni statale de tip feudal şi apoi la formarea statului feudal. Începând cu domnia lui Petru Muşat (1375-1391) statul feudal Moldova se consolidează. Apar construcţii impunătoare din piatră, distingându-se cetăţile de la Siret, Şcheia şi mai ales Cetatea de Scaun a Sucevei. În această perioadă, capitala a fost mutată de la Siret la Suceava, devenind centrul politic, economic şi militar al ţării, iar Cetatea de Scaun, principala fortificaţie a Moldovei.




Domnia lui Alexandru cel Bun a făcut ca Ţara Moldovei să cunoască o nouă etapă de consolidare şi dezvoltare sub toate aspectele.

Sub domnia lui Ştefan cel Mare (1457-1504) au fost ridicate noi ctitorii, opere de mare importanţă artistică şi de o remarcabilă originalitate, cum ar fi Voroneţul şi Putna.

În perioadele care au urmat a fost continuată tradiţia marelui voievod, atât în politica internă cât şi în cea externă, de apărare a independenţei şi suveranităţii.

În anul 1774 nordul Moldovei a fost ocupat, iar în 1775 anexat Imperiului Austriac, devenind ulterior Bucovina, timp de un secol şi jumătate, până în anul 1918, când şi-a recăpătat independenţa şi s-a integrat, prin proprie voinţă, României Mari.

Prin pactul Ribbentrop - Molotov, încheiat în anul 1940, partea de nord a Bucovinei a trecut în componenţa fostei Uniuni Sovietice, în prezent fiind inclusă în teritoriul Ucrainei.

extras din monografia oficiala de pe siteul CJ Suceava

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Spartanii (date istorice si legenda)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Tara Romaneasca - Heraldica

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria si traditiile turcilor Dobrogeni

EN: History & Prehistroy of Navarra (Pamplona)

Uniunea dintre Danemarca si Norvegia

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare