Criteriile de aderare la Uniunea Europeană



Conform statement-ului Uniunii Europene, orice stat care îndeplinește criteriile de la Copenhaga poate să își depună cererea de aderare la Uniunea Europeană. Acceptarea se face în urma unor proceduri complexe, care includ verificarea îndeplinirii și respectării condițiilor de aderare. În esență este vorba despre o economie funcțională de piață, o democrație stabilă, stat de drept, precum și acceptarea legislației UE, inclusiv a celei referitoare la moneda euro.

CRITERIILE DE ADERARE (CRITERIILE DE LA COPENHAGA)

Tratatul privind Uniunea Europeană stabilește condițiile (articolul 49) și principiile [articolul 6 alineatul (1)] pe care trebuie să le îndeplinească orice țară care dorește să devină membră a Uniunii Europene (UE).

În vederea aderării trebuie întrunite anumite criterii. Aceste criterii (cunoscute drept Criteriile de la Copenhaga) au fost stabilite de Consiliul European de la Copenhaga în 1993 și întărite de Consiliul European de la Madrid în 1995.

Acestea sunt:

stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului, precum și respectarea și protejarea minorităților;

o economie de piață funcțională și capacitatea de a face față presiunilor concurențiale și forțelor pieței din UE;

capacitatea de a-și asuma obligațiile de membru, inclusiv capacitatea de a implementa în mod eficace normele, standardele și politicile care constituie corpusul legislației UE („acquis-ul”), precum și aderarea la obiectivele uniunii politice, economice și monetare.

video - Aderarea la UE: Cum funcționează? / film în limba engleză

POLITICA DE EXTINDERE A UE

Politica de extindere a UE vizează țările care doresc să devină membre ale UE. Obiectivul acesteia este extinderea zonei de pace, stabilitate și prosperitate a UE și asigurarea unor avantaje politice, economice și sociale pentru aceste țări și pentru UE deopotrivă. Articolul 49 din Tratatul privind Uniunea Europeană stă la baza procesului de extindere.

După cei șase membri fondatori – Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg și Țările de Jos – au aderat la UE încă 22 de țări:


1973: Danemarca, Irlanda și Regatul Unit (acesta din urmă - până în 2016);

1981: Grecia;

1986: Spania și Portugalia;

1995: Austria, Finlanda și Suedia;

2004: Cipru, Republica Cehă (în prezent, Cehia), Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Slovenia;

2007: Bulgaria și România;

2013: Croația.


În prezent, Albania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia au statutul de țări candidate.

Negocierile de aderare cu Islanda au început în iulie 2010 și au fost ulterior suspendate de guvernul islandez în mai 2013. În martie 2015, Islanda a solicitat să nu mai fie considerată țară candidată pentru aderarea la UE.

Bosnia și Herțegovina și Kosovo sunt țări potențial candidate.

Ucraina a semnat în 2015 un tratat de asociere cu Uniunea Europeană, dar negocierile de aderare au fost blocate de Rusia prin ocuparea Crimeei și prin suportul pentru Donbas. Conform politicii de aderare, în Uniunea Europeană sunt acceptate doar țări care nu au dispute de frontieră și au tratate de bună-vecinătate cu toate statele riverane. 

Update: Pe 28.02.2022, în a cincea zi de război, după invadarea de către Rusia, Ucraina a depus cererea oficială de aderare la Uniunea Europeană.

De asemenea, Moldova a început negocieri pentru aderare, dar încă nu are un statut oficial, motivele fiind similare ca în cazul Ucrainei - conflictul înghețat din Transnistria.

Linkuri:

https://european-union.europa.eu/principles-countries-history/joining-eu_ro

https://eur-lex.europa.eu/summary/glossary/enlargement.html

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Spartanii (date istorice si legenda)

Istoria metalurgiei in Orient, Levant si in Romania

Istoria Judetului Tulcea (Romania): Preistoria

Tara Romaneasca - Heraldica

Banca Europeana de Investitii (BEI / EIB) - Instituții europene

Repere istorice jud. Alba (Romania)

Balcic - Pictorii si istoria

Istoria si traditiile tatarilor dobrogeni