Care sunt europenii care petrec cel mai mult și cel mai puțin timp pe rețelele sociale?

EU: ACTIVITIES IN SOCIAL NETWORKS, STATISTICS BY COUNTRY AND REGIONS
UE: ACTIVITĂȚI ÎN REȚELELE SOCIALE, STATISTICI PE ȚARĂ ȘI REGIUNI



Persoane fizice - activități pe internet [ISOC_CI_AC_I__custom_6560047] - activitate în rețelele sociale

După țară - cota de persoane care participă la rețelele sociale: crearea unui profil de utilizator, postarea de mesaje sau altă activitate pe Facebook, Twitter etc.

Top 5 țări: Norvegia, Danemarca, Ungaria, Cipru, Malta

Ultimele 5 țări: Franța, Germania, Italia, Slovacia, Croația

Potrivit Eurostat, una dintre cele mai populare activități de pe internet este participarea la rețelele sociale, de exemplu, folosind Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok sau Twitter. Înclinația de a utiliza astfel de servicii este strâns legată de vârstă. O proporție mult mai mare de tineri folosesc rețelele sociale în mod regulat, iar tinerii sunt, de asemenea, mai susceptibili de a adopta noi aplicații/servicii, deoarece caută modalități alternative de schimb de text, sunet, imagini, video și alte informații.

În 2021, aproape trei cincimi (57 %) din populația UE (cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani) a participat la rețelele sociale în cele trei luni dinaintea celui mai recent sondaj. Rata de participare a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani (83 %) a fost de aproape patru ori mai mare decât rata corespunzătoare pentru persoanele în vârstă de 65-74 de ani (23 %). În cea mai recentă perioadă de cinci ani pentru care sunt disponibile date, ponderea tinerilor care participă la rețelele de socializare a înregistrat o schimbare mică sau deloc, deoarece pare să fi ajuns deja la saturație; rețineți că statisticile prezentate nu oferă o măsură a timpului mediu petrecut interacționând cu rețelele sociale. În schimb, proporția persoanelor în vârstă care folosesc rețelele sociale aproape sa dublat în aceeași perioadă. (Eurostat)

Deși în România multe dintre serviciile online nu sunt utilizate aproape deloc (internet banking, contactul cu autoritățile), iar multe altele sunt sub media europeană (email, cursuri online ș.a.), utilizarea rețelelor sociale este foarte populară în România, semnificativ peste media europeană. Popularitatea rețelelor sociale este mare inclusiv în mediile sărace și în zonele cu acces redus la internet.

Conform Eurostat, în ciuda nivelurilor relativ scăzute de acces la internet, multe regiuni de est ale UE au înregistrat procente mari de persoane care participă la rețelele sociale


În 2021, au existat 19 regiuni de nivel NUTS 2 în UE în care cel puțin trei sferturi din populație a participat la rețelele sociale (după cum arată cea mai închisă nuanță de albastru din harta 2; rețineți că datele pentru Germania, Grecia și Polonia se referă la regiuni de nivel NUTS 1). Regiunile cu cele mai mari ponderi au fost concentrate în Danemarca (toate cele cinci regiuni) și Ungaria (șase din opt regiuni), în timp ce alte trei regiuni nordice, două regiuni olandeze și singure regiuni din fiecare dintre Cipru, Malta și România au raportat, de asemenea, că cel puțin trei sferturi dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au participat la rețelele sociale.

Deși mulți ar susține că rețelele sociale sunt omniprezente, au existat 45 de regiuni de nivel NUTS 2 în UE în care mai puțin de jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani au participat la rețelele sociale (după cum arată cele mai deschise două nuanțe de galben). Concentrându-se pe cele 21 de regiuni în care mai puțin de 45 % dintre oameni au participat la rețelele sociale, acestea au fost localizate exclusiv în Germania (regiuni de nivelul NUTS 1) și Franța. Câteva dintre acestea au fost caracterizate drept regiuni predominant rurale sau ultraperiferice. Participarea la rețelele sociale a fost deosebit de scăzută în regiunile est-germane Thüringen, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern și Sachsen-Anhalt (fiecare dintre acestea avea o pondere în intervalul de 34-37 %) și în regiunile ultraperiferice ale La Réunion (35). %) și Guadelupa (36 %) în Franța.

Diferențele mari în ratele de participare pentru rețelele sociale pot fi, cel puțin parțial, legate de faptul că oamenii sunt (sau nu) conectați la internet. Ratele relativ scăzute de acces la internet vor limita, prin definiție, utilizarea potențială a rețelelor sociale. Cu toate acestea, accesul la internet a fost în general răspândit în mare parte din Franța și Germania. Ca atare, alți factori pot fi relevanți, de exemplu, o structură a populației îmbătrânită în anumite regiuni sau probleme legate de confidențialitate și de disponibilitatea persoanelor de a-și partaja datele online. În schimb, în ​​ciuda nivelurilor relativ scăzute de acces la internet, multe regiuni de est ale UE au înregistrat cote mari de persoane care participă la rețelele sociale.

Pe regiuni (NUTS2)

Comentarii

Articole recente

Postări populare de pe acest blog

Sediile principalelor institutii europene (adrese)

Banca Centrala Europeana (ECB)

Balcic - Pictorii si istoria

EN: History & Prehistroy of Navarra (Pamplona)

Norvegia - preistoria. Înainte de vikingi. Tsunami-ul din Doggerland

Parlamentul European - rolul si functiile eurodeputatilor

Parlamentul European (PE) - prezentare. Alegerile europarlamentare

Tara Romaneasca - Heraldica

Banca Europeana de Investitii (BEI / EIB) - Instituții europene

Tratatul de la Lisabona (actualizat + prezentare generala)