Spațiul Schengen - prezentare generală
România, Bulgaria și Cipru sunt în proces de aderare. Ele trebuie să respecte criterii tehnice precum frontierele europene, regimul de vize, cooperare polițienească și protecția datelor personale. Nominal, atât România, cât și Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice, dar implementarea de facto a unora dintre acestea sunt contestate de alți membri ai spațiului Schengen. De exemplu, controlul vamal la frontierele externe este considerat ca fiind ineficient și având potențialul de a expune UE la creșterea contrabandei, traficului de droguri și de persoane. De asemenea, corupția din sistemele politice și polițienești implică riscuri pentru lupta împotriva criminalității la nivel european.
Acordul Schengen permite trecerea granițelor interne fără controlul pașapoartelor și al mărfurilor. Dacă România și Bulgaria ar adera la Schengen, frontierele terestre comune ale UE s-ar întinde din Grecia până în Portugalia sau în Norvegia. S-ar desființa controlul de frontieră între România și Ungaria și între Grecia și Bulgaria.
România estimează că pierde anual 10 miliarde de euro din faptul că nu face parte din Schengen. De asemenea, prin integrare ar dispărea cozile de la frontiera de vest, care afectează transportul de mărfuri, dar și tranzitul persoanelor. Vasta majoritate a milioanelor de emigranți din România lucrează în state Schengen, iar revenirea lor în țară, de sărbători sau cu alte ocazii, este afectată de cozile de la frontieră.
Dar integrarea în Schengen nu va avea în întregime un rol pozitiv. Ea va aduce și creșterea presiunii asupra forței de muncă, nivelului de salarizare, prețurilor de consum și formării de capital. În ceea ce privește forța de muncă, se estimează că economia României are un deficit de un milion de persoane. O parte din acest deficit este compensată prin importul de forță de muncă din Asia. După integrarea în Schengen, va fi foarte dificil ca România să păstreze forța de muncă importată, care va avea tendința să migreze către țări central-europene.
sursa: revista CULTURA
reproducere autorizată
Comentarii
Trimiteți un comentariu